”Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä köyhempi maa sitä huonompi hygienia ja suurempi riski saada ripuli. Matkailijoiden suosimissa maissa useimmin ripulin saa Intiassa”, kertoo Anu Kantele, Lääkärikeskuksen Matkailuklinikan ylilääkäri.
Turistiripulin tarttuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Useimmiten ripulia aiheuttava bakteeri saadaan ruuan tai veden mukana. Ripulia voi välttää juomalla ja syömällä vain juomaa ja ruokaa, joka näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä sekä huolehtimalla käsihygieniasta.
”Jos hyvästä hygieniasta ei ole varmuutta, kannattaa välttää kylmiä leikkeleitä, majoneesipohjaisia salaatteja, kastikkeita, kylmänä tai raakana tarjottua lihaa, kananmunaa, kalaa ja mereneläimiä, kylmiä jälkiruokia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä juomia, joihin on lisätty jääkuutioita”, neuvoo Kantele.
Perusterveellä aikuisella ripuli paranee itsestään.
”Turistiripuli kestää yleensä muutaman vuorokauden, ja hoidon perustana on lepo ja nestehoito. Suolta lamaavaa ripulilääkettä (loperamidi) voivat käyttää vain aikuiset ja hekin vain tilapäisesti. Lääke soveltuu ainoastaan tilanteisiin, joissa potilaalla ei ole kuumetta eikä veriripulia", Anu Kantele sanoo.
"Antibioottihoito on tarpeen vain, jos tauti on tavallista vakavampi. Hiilitabletteja ei saa käyttää, koska ne estävät muiden lääkkeiden imeytymisen, mikä voi puolestaan olla vaarallista”, painottaa Kantele.
Matkailulääketieteeseen erikoistunut infektiosairauksien professori Lars Rombo Karolinska Institutesta kertoo, että Ruotsissa suun kautta otettavaa kolerarokotetta käytetään koleran ehkäisyn lisäksi myös pienentämään turistiripulin riskiä.
”Ruotsissa rokotetta on käytetty jo kymmenen vuotta. Se tehoaa osaan niin kutsutuista ETEC-bakteereista, jotka ovat yleisimpiä turistiripulin aiheuttajia. Rokottamalla voidaan välttää turistiripuli jopa kolmanneksella matkailijoista. Riski on siis edelleen olemassa eli rokotteen ottaneenkin kannattaa välttää altistumista vastaavasti kuin rokottamattomien”, Rombo painottaa.
”Kolerarokotetta suositellaan turistiripuliin, jos matkakohteessa on erityisen suuri ripuliriski sekä raskaana oleville, riskiryhmiin kuuluville ja niille, jotka yleensä aina matkalla saavat ripulin.”
Lähde: Lääkärikeskuksen tiedote 19.01.2011
Lue lisää: