Terve.fi

Turistiripuli kohottaa ärtyvän suolen oireyhtymän riskiä

Turistiripuli kohottaa ärtyvän suolen oireyhtymän riskiä
Turistiripulista ulkomaanmatkallaan kärsineet kärsivät myös ärtyvän suolen oireyhtymästä yli viisi kertaa muita todennäköisemmin.
Julkaistu 15.11.2006

Tutkimukseen osallistui lähes 500 matkailijaa, joista valtaosa matkusti Aasian maihin. Heidän keski-ikänsä oli 31 vuotta. Heistä yli neljäänsataan otettiin uudelleen yhteyttä puolen vuoden kuluttua.

Osoittautui, että ulkomaanmatkallaan turistiripulista kärsineet kärsivät myös ärtyvän suolen oireyhtymästä yli viisi kertaa muita todennäköisemmin. Turistiripulin uhreista 14 % kärsi ärtyvän suolen oireyhtymästä, muista vain pari prosenttia. Naiset näyttivät kärsivän muita useammin ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Turistiripuliin sairastuneista alavatsakipu oli tavallisempaa niillä, jotka sairastuivat myös ärtyvän suolen oireyhtymään. Näyttää siltä, että turistiripuli saattaa olla suolistolle ankara rasitus, joka voi saada sen toimimaan liiallisen voimakkaasti vielä ripulin parannuttua.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä ilmenee vaihtelevia oireita. Mahalaukun venyttyminen voi aiheuttaa röyhtäilyä ja vatsan nopean täyttymisen tunnetta. Lisäksi voi ilmetä erityyppisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa. Ulostamisessa voi myös ilmetä suurta vaihtelua ummetuksesta ripuliin. Vaiva on hyvänlaatuinen. Itse asiassa se on vain tapa reagoida ruokaan ja elämäntilanteisiin. Taustalla voi lisäksi olla psyykkisiä ongelmia. Varsinaista lääkehoitoa ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole, vaan potilas on itse oman vaivansa paras asiantuntija.

Turistiripulin aiheuttaa tavallisimmin jokin Escherichia coli-bakteerin kanta.

Kommentoi »