Sairaudet

Vyöruusu saattaa lisätä aivohalvauksia

Vyöruusun sairastavat saattavat saada aivohalvauksen tavallis

12.11.2009 Terve.fi

Vyöruusun sairastavat saattavat saada aivohalvauksen tavallista herkemmin, taiwanilaistutkimus vihjaa. Noin 10-30 % ihmisistä potee vyöruusun elämänsä aikana, joten tulokset voivat koskettaa hyvinkin monia. Vyöruusun aiheuttaa hermojuurten ganglioihin jäänyt vesirokkovirus.

Taiwanilaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen suuri väestötutkimus, jossa vyöruusun aivohalvausriskiä on tutkittu. Tutkijat vertasivat 7 800 vyöruusupotilasta 23 000 terveeseen verrokkiin, ja havaitsivat vyöruusun sairastaneiden saavan jonkin verran enemmän aivohalvauksia vuoden seurannan aikana.

Tuhannesta vyöruusupotilaasta 17 sairastui, kun tuhannesta verrokista sairastui 13. Aivohalvauksia sattui etenkin silmänseudun vyöruusun sairastaneille. Lisäksi riski painottui yli 45-vuotiaisiin. Vesirokkovirus ja vyöruusu voivat aiheuttaa verisuonisairautta, jonka tiedetään altistavan aivohalvauksille.

Analyysin perusteella tämä ei kuitenkaan kokonaan selitä nyt saatuja tuloksia. Vaikutuksensa on myös elintavoilla ja ympäristötekijöillä, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu.

Tutkimuksen julkaisi Stroke-lehti.

Lähde: Stroke 2009

Lue lisää:

Migreeni tuplaa aivohalvausriskin

Näin aivohalvausta voi estää uusiutumasta

Vyöruusu on sukuvika

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi