Terve.fi

Migreeni tuplaa aivohalvausriskin

Migreeni tuplaa aivohalvausriskin
Aurallinen migreeni saattaa lisätä merkittävästi iskeemisen aivohalvauksen riskiä, käy ilmi British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta.
Julkaistu 29.10.2009

Yhdeksän erillisen tutkimuksen analysoinnista selvisi, että aurallisesta migreenistä kärsivillä oli peräti yli kaksi kertaa todennäköisempää saada aivohalvaus. Aurattomalla migreenillä vastaavaa yhteyttä ei havaittu. Tiettyjen erityistekijöiden todettiin lisäävän entisestään aivohalvauksen riskiä. Jos aurallisesta migreenistä kärsivä henkilö oli nainen, alle 45-vuotias, tupakoiva ja käytti ehkäisypillereitä, riski aivohalvaukseen kasvoi.

Elizabeth Loder totesi Medpagetoday.com –verkkosivustolla, että tuloksiin täytyy suhtautua varovasti, vaikkakin migreenin ja aivohalvauksen yhteys oli selvä. Loderin mukaan aurallisesta migreenistä kärsiviä tulisi seurata tarkkaan ja heidän mahdollisia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä hoitaa aggressiivisesti.

Migreeniä esiintyy noin 17 prosentilla naisista ja noin kymmenesosalla miehistä. Selvästi suurin osa migreenipotilaista kärsii sairauden tavallisesta eli aurattomasta muodosta. Vain noin 15 prosentilla päänsärky alkaa auralla.

Lähde: BMJ

Kommentoi »