Terve.fi

Näin aivohalvausta voi estää uusiutumasta

Näin aivohalvausta voi estää uusiutumasta
Ensimmäisen aivohalvauksen jälkeen aloitettu statiinilääkitys saattaa ehkäistä uusia aivohalvauksia. Lue lisää.
Julkaistu 14.7.2009

Ensimmäisen aivohalvauksen jälkeen aloitettu statiinilääkitys saattaa ehkäistä uusia aivohalvauksia, kreikkalaistutkimus osoittaa. Lääkitys voi myös vähentää aivohalvauspotilaiden kuolleisuutta sairastumista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Statiinien on aiemmin osoitettu pienentävän diabeetikoiden ja verenpainetautisten riskiä sairastua ensimmäiseen aivohalvaukseen.

Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 800:n aivoinfarktipotilaan kymmenvuotiseen seurantaan. Tiedot aivohalvauksista ja lääkityksistä saatiin paikallisesta potilasrekisteristä. Statiinilääkityksen sairaalahoidon jälkeen aloittaneista 7,5 % sai uuden aivohalvauksen.

Ilman lääkitystä kotiutetuista sairastui 16 %. Osa vaikutuksesta selittynee statiinien kyvyllä vähentää haitallista kolesterolia, mutta statiineihin on liitetty myös muita vaikutuksia, jotka saattavat pienentää sairastumisriskiä. On myös mahdollista, että statiineja käyttävät olivat jostain syystä terveempiä kuin potilaat, joille lääkkeitä ei määrätty.

Lue lisää:

Kommentoi »