Terve.fi

Viikonloppuisin pitkään nukkuminen yhteydessä alempaan painoon

Viikonloppuisin pitkään nukkuminen yhteydessä alempaan painoon
Uuden Etelä-koreassa tehdyn tutkimuksen mukaan viikonloppuisin univajettaan takaisin nukkuvat henkilöt ovat harvemmin ylipainoisia.
Julkaistu 1.7.2017

Uuden Etelä-koreassa tehdyn tutkimuksen mukaan viikonloppuisin univajettaan takaisin nukkuvat henkilöt ovat harvemmin ylipainoisia.

Liian vähäinen uni häiritsee hormonitoimintaa ja ruuansulatusta, minkä on todettu olevan yhteydessä kohonneeseen ylipainoisuuden riskiin.

– Liian vähäinen uni ja sen mukanaan tuoma univaje ei usein ole vältettävissä. Se on yksi ylipainoisuuden, korkean verenpaineen ja sydäntautien riskitekijöistä ja lisää ylipäänsä kuoleman riskiä, kommentoi tutkimuksen kirjoittaja, Chang-Ho Yun Soulin yliopistollisesta sairaalasta.

Korealaistutkijoiden mukaan univajeen takaisin ottaminen lisäämällä yöunten pituutta on parempi kuin päiväunten ottaminen, sillä näin kehon luonnollinen unirytmi ei muutu ja uni on usein syvempää.

Tutkijat käyttivät kansallisessa tutkimuksessa kerättyä aineistoa. Se kattoi yli 2000:n 19 – 82 vuotiaan korealaisen henkilön tiedot. Alkuperäisessä tutkimuksessa informantteja oli haastateltu kasvotusten. Heiltä oli kysytty muun muassa pituutta ja painoa, unitottumuksia viikolla ja viikonloppuisin sekä mielialaa ja terveydentilaa.

Tästä aineistosta tutkijat laskivat painoindeksin ja viikonloppuisin enemmän nukkumisen välistä yhteyttä. Keskimäärin kaikki tutkimuksessa mukana olleet nukkuivat 7,3 tuntia yössä, ja heidän painoindeksinsä oli 23. Noin 43 prosenttia kaikista haastatelluista nukkui viikonloppuisin noin kaksi tuntia pidempään kuin työpäivinä.

Viikonloppuisin pidempään nukkuvat nukkuivat viikolla muita vähemmän, mutta heidän kokonaisunimääränsä oli suurempi kuin tasaisemmin nukkuvilla. Henkilöillä, jotka nukkuivat univajettaan takaisin viikonloppuisin, painoindeksi oli 22,8. Niillä, jotka nukkuivat tasaisesti saman verran ympäri viikon, painoindeksi oli 23,1. Ero ei ole suuri, mutta se on tilastollisesti merkittävä.

Vielä mielenkiintoisempaa oli se, että mitä enemmän henkilö nukkui viikonloppuna arkipäiviä enemmän, sitä alhaisempi hänen painoindeksinsä keskimäärin oli. Jokainen ylimääräinen viikonloppuna nukuttu tunti alensi painoideksiä keskimäärin 0,12 yksikön verran.

Lähde: Sleep 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Painoindeksilaskuri
Kommentoi »