Terve.fi

Viherkasvit piristävät masentuneita

Viherkasvit piristävät masentuneita
Masennus näytti olevan lievempi niillä henkilöillä, jotka asuivat vihreämmillä alueilla. Lue lisää.
Julkaistu: 25.2.2018

Jo aiemmin on osoitettu, että viherkasvit vähentävät masennusta aikuisväestöllä, mutta uuden tutkimuksen mukaan sama näyttää pätevän nuoriinkin.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin masentuneisuutta yli 9000:lla 12 – 18 -vuotiaalla nuorella. Tutkimuksessa havaittiin, että vihreämmässä ympäristössä kasvaneilla henkilöillä oli harvemmin vakavaa masennusta. Vaikutus oli voimakkain noin yläasteikäisillä nuorilla.

Tutkimuksen aineisto saatiin suuresta Yhdysvaltain nuorison terveydentilaa selvittäneestä tutkimuksesta, joka alkoi vuonna 1999. Tutkimukseen osallistuneille henkilöille tehtiin mielenterveystutkimukset, ja heidän päihteidenkäyttönsä, ympäristön turvallisuusuhat ja muut olennaiset tiedot selvitettiin vuosittain tehtävällä kyselyllä.

Tutkimuksessa selvitettiin satelliittikuvien perusteella, kuinka paljon viherkasveja tutkimushenkilöiden kodin lähettyvillä kasvoi ja kuinka tiheään näillä alueilla oli rakennuksia tai vettä.

Tutkimukseen osallistuneista nuorista 11,5 prosentilla oli masennuksen oireita. Tämän ryhmän sisällä masennus näytti olevan lievempi niillä henkilöillä, jotka asuivat vihreämmillä alueilla ja vakavampi niillä, jotka asuivat kaupunkimaisemmassa ympäristössä.

Kun perhetausta ja taloudelliset muuttujat otettiin huomioon, tutkijat huomasivat, että vihreillä alueilla asuvilla oli yhteensä 11 prosenttia vähemmän vakavaa masennusta kuin henkilöillä, jotka asuivat vähemmän vihreillä alueilla. Veden määrän ei todettu vaikuttavan samalla tavalla.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »