Vatsa kuntoon lääkärin ohjeilla

Vatsa kuntoon lääkärin ohjeilla
Katso 5 vinkkiä, miten saat vatsan pysymään kunnossa.
Julkaistu 5.8.2016

Lääkäri Päivi Mäkeläinen kertoo 5 vinkkiä, miten vatsan saa pysymään kunnossa. 

1. Suostu tutkimuksiin.

Syy oireisiin voi löytyä verikokeella tai laktoosi- tai keliakia­testillä. Mahalaukun tähystys pal­jastaa närästyksen syyn ja paksu­suolen tähystys suolistosairauden. Otatan usein ulostenäytteen, josta tutkitaan bakteereja, hiivoja ja loisia.

2. Syö vain vähän lisäaineita.

Oireet voivat  helpottaa, kun siirryt syömään luonnollista ruokaa, jossa ei ole valkoisia jauhoja ja sokereita, lisä- ja makeutusaineita eikä teollisesti muunnettuja rasvoja. Jos muutosta ei tapahdu 2–3 kuukaudessa, kokeile gluteenitonta ja mahdollisesti myös maidotonta dieettiä. Se on auttanut monia.

3. Selvitä yliherkkyydet.

Kaikki oireet eivät tule heti syömisen jälkeen. Esimerkiksi vehnä ja tattari voivat aiheuttaa vatsa­vaivoja ja iho-­oireita viiveellä. Maito voi aiheuttaa ripulia ja vatsan turvotusta, vaikka kyse ei olisi laktoosi-intoleranssista.

4. Vähennä punaisen lihan syömistä.

Tee näin, varsinkin jos sinulla on ummetusta. Vatsan pitäisi toimia vähintään kerran päivässä. Lihan sulattaminen on hidasta, ja suolistoon kertyy huonoja mädättäjä­bakteereita, jotka voivat valmistaa myrkkyjä. Ne saattavat imeytyä kehoon ja päästä aivoihin. Tuloksena voi olla päänsärkyä.

5. Syö sinkkiä ja seleeniä.

Sinkki vahvistaa suoliston limakalvoa, jolloin ravinto­aineet imeytyvät paremmin. Sinkkiä voi ottaa 15–45 milligrammaa päivässä. Suomalaisilla on usein seleenin puutetta, 50–200 mikrogramman päiväannos on hyvä. Suolistosairailla voi olla myös A-vitamiinin puutetta. Sitä voi nauttia 750–900 mikrogrammaa vuorokaudessa. Myös D-vitamiinilisästä on apua.

Asiantuntijan vinkki: Tehosta ruuansulatusta. Jos ruoka ei tunnu sulavan, kokeile pureskella ruoka paremmin. Myös entsyymipillereistä voi olla apua.

Päivi Mäkeläinen on yleislääketieteen erikoislääkäri ja biokemisti, joka on perehtynyt funktionaaliseen lääketieteeseen.

Lue myös:

Kommentoi »