Terve.fi

Vatsavaivat aamuin illoin

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 1.10.2009

Kysymys:

Minulla on ollut jo noin kuukauden ripuli. Aamuisin minun on heti juostava vessaan ja hetken päästä uudelleen ja taas uudelleen. Sama toistuu iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Päivällä en onneksi joudu ravaamaan vessassa jatkuvasti. Uloste on todella löysää ja joskus, etenkin aamuisin, pelkkää nestettä. Minulla ei ole lääkitystä, en käytä juurikaan alkoholia ja elämäntapani ovat terveelliset. En tunne itseäni väsyneeksi tai muuten sairaaksi. Voiko tämä olla jotain vakavaa?

Vastaus:

Kuvauksesi perusteella minulle tulee ensimmäisenä mieleen niin sanottu ärtyvä suoli oireyhtymä. Aamupainotteinen oireilusi sopisi tähän parhaiten. Suosittelen kuitenkin varmuuden vuoksi tutkimusta yleis tai sisätautilääkärin vastaanotolla, jotta voidaan sulkea pois laktoosi-intoleranssi, keliakia ja mahdollinen suolistotulehdus. Kuvauksesi perusteella en pidä näitä kuitenkaan ensisijaisina vaihtoehtoina.Ärtyvä suoli oireyhtymä on pitkäaikainen toiminnallinen häiriö, jonka syytä ei tiedetä. Monilla oireet jatkuvat läpi elämän eriasteisina, mutta niitä voidaan helpottaa. Taudinkuva vaihtelee potilailla tavattomasti ja siksi myös hoito. Keskeisiä oireita ovat vatsakipu, ulostamishäiriöt ja vatsan turvottelu. Ulostamishäiriöt ovat joko ummetus tai ripulipainotteisia, ja turvotteluun ja vatsakipuihin on useimmiten syynä kaasunmuodostus, vaikka suolikaasujen määrä ei ole sinänsä lisääntynyt. Ripuli painottuu usein aamuun, ja limaiset ulosteet ovat tavallisia. Jaksottainen ja voimakkuudeltaan muuttuva kipu vaihtaa usein paikkaa.Joka viidennellä ärtyvä suoli oireilee enemmän tai vähemmän, ja naisilla oireyhtymä on 2–3 kertaa miehiä yleisempi. Tämä johtunee siitä, että naiset selvittelevät vaivojaan miehiä herkemmin.Oireisto liittyy ilmeisesti suoliston, etenkin paksusuolen, poikkeavaan supisteluun. Ripulioireissa supistelu on voimakkaampaa, ummetusoireilussa vähäisempää. Ruoka-aineista esimerkiksi palkokasvit ja lanttu aiheuttavat ärtyvälle suolelle oireilua, kuten myös kahvi, fruktoosi ja sorbitoli. Myös kuidun vähyys ravinnossa aiheuttaa useimmille oireita.Ripulipainotteisessa oireistossa kannattaa tutkia ruokavaliota. Laktoosi-intoleranssin mahdollisuus on pidettävä mielessä, samoin kilpirauhasen liikatoiminta. Kannattaa myös miettiä sorbitolin, fruktoosin tai ksylitolin merkitystä ripulin aiheuttajana. Kahvi on yleinen oireiston provosoija. Aterioiden yhteydessä otetulla lääkekuidulla saadaan usein helpotettua lisääntynyttä suolen supistelua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.