Sairaudet

Varhainen painonlasku kertoo Parkinson-potilaan ennusteesta

Parkinsonin tautiin sairastuvien paino alkaa usein laskea diagnoosin jälkeen. Lue lisää.

13.11.2017 Terve.fi

Parkinsonin tautiin sairastuvien paino alkaa usein laskea diagnoosin jälkeen. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella niin käy varsinkin epätyypillistä parkinsonismia sairastaville sekä potilaille, jotka ovat suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan.

Tutkimukseen osallistui 187 Parkinsonin tautia sairastavaa, 88 epätyypillistä parkinsonismia sairastavaa sekä 240 tervettä verrokkia, joiden painoa ja oireita seurattiin vuosittain keskimäärin viiden vuoden ajan.

Seurantatietojen analyysi osoitti Parkinson-potilaiden laihtuneen nopeammin kuin verrokkien ja nopeinta laihtuminen oli epätyypillistä parkinsonismia sairastavilla. Vuoden sisällä diagnoosista alkanut laihtuminen ennakoi myös heikompaa toimintakykyä sekä suurempaa riskiä sairastua dementiaan tai menehtyä viiden vuoden sisällä.

Vielä ei ole täysin selvää ovatko dementiariski ja kuolleisuus suoraan seurausta painon laskemisesta, mutta tämän selvittämisen pitäisi onnistua tutkimuksissa, joissa Parkinson-potilaiden laihtumista ehkäistään. On tosin myös mahdollista, että laihtuminen on osa sairastumisprosessia ja suurempi laihtuminen merkki vakavammasta sairaudesta. Jos asia on näin, painonlaskua voidaan hyödyntää potilaiden ennusteen laatimisessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Lähde: Neurology 2017;89:1 – 8

Lue lisää:

Harvinainen sairaus vei sängyn pohjalle – ja oikea lääke sieltä pois

Parkinsonin taudin kävelyoireet helpottuvat liikunnalla

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi