Terve.fi

Valtimotaudin (ateroskleroosi) hoito

Valtimotaudin (ateroskleroosi) hoito
Valtimotaudin eli ateroskleroosin hoitona käytetään ensin elintapojen muutosta ja sen jälkeen lääkehoitoa. Lue lisää valtimotaudista.

Valtimotaudin eli ateroskleroosin hoidon tavoitteena on hidastaa taudin etenemistä ja ehkäistä komplikaatioiden syntyä.

Ensisijaisena hoitona ovat elintapamuutokset

Vähärasvaisessa ruokavaliossa suositaan ns. hyviä eli tyydyttymättömiä rasvoja ja vähennetään ns. kovien eli tyydyttyneiden rasvojen määrää.

Toissijaisena hoitona on lääkehoito.

Mikäli korkean veren kolesterolin (hyperkolesterolemian) ja korkeiden veren rasvojen (triglyseridien) hoidossa ei päästä haluttuun hoitovasteeseen elämäntapamuutoksilla, otetaan käyttöön kolesteroli- ja triglyseridien määrää alentavat lääkkeet. Dyslipidemiatyypin mukaisesti valittavana on joko statiinit, fibriinit tai näiden yhdistelmät.

Suolan vähentämisellä pyritään alentamaan mahdollista kohonnutta verenpainetta. Mikäli elämäntapamuutoksilla ei ole toivottua vastetta verenpaineeseen, aloitetaan verenpainelääkitys.

Valtimon ahtautumisesta seuraavan verenhyytymisriskin vuoksi tarvitaan veren hyytymistä vähentävää lääkitystä. Verihiutaleiden yhteen kasautumista (aggregaatiota) estämään käytetään aspiriinia eli ASAa, tällä pyritään estämään hyytymien (trombien) syntymistä. Mikäli arvioidaan tromboosi- ja emboliariski suureksi, antikoagulanttihoitona käytetään ASAn sijasta varfariinia tai hepariinia.

Mikäli tällä perushoidolla oireet ovat edelleen voimakkaat tai kyseessä on korkean riskin potilas, ryhdytään kajoaviin hoitoihin, joita ovat pallolaajennus tai ohitusleikkaus.

Äkillisen valtimotukoksen hoitona käytetään joko tukoksen liuotushoitoa tai kajoavia toimenpiteitä. Akuutti komplikaatio voi myös olla suonen repeytyminen (ruptuura tai dissekaatio), joka vaatii päivystyksellistä leikkausta. Kohde-elimen/-suonen mukaisesti valitaan hoitomuoto ja hoitoihin liittyy taudin mukaisia ominaispiirteitä.

Lähteet:

Holström P, Vauhkonen I, 2006, Sisätaudit. 1.-2. painos. WSOY. Helsinki.

Mäkinen M, Carpen O, Kosma V-M, Lehto V-P, Paavonen T, Stenbäck F (toim), 2012, Patologia, 1.painos. Duodecim. Helsinki.

Rader D., Daugherty A.: Translating molecular discoveries into new therapies for atherosclerosis. Nature 2008; Vol 451: 904-913.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »