Ateriaan liittyy suuria tunteita ja odotuksia. Ruokapöytään istuttaessa elää toivo makuelämyksistä ja usein kernaasti ilmaistaankin mielipide ruoan mausta. Tämä luo paineita ruoanlaittajalle, joka sinnittelee helppouden ja vaivannäön välimaastossa. Löytyisikö kaupasta hyviä ratkaisuja?
Tarjolla on paljon muutakin kuin eineslaatikoita. Vaihtoehtoja huomaa kuitenkin heikosti, jos kauppareissu hoidetaan kiireessä ja rutiinilla. Silloin ostoskärryyn päätyvät samat tutut tuotteet.
Tuotteita kannattaa vertailla ja tuoteselosteita opetella lukemaan. Nykyisessä kiireisessä elämänmenossa tarvitaan uutta kansalaistaitoa: taitoa tehdä ravitsevia valintoja. Koska elintarvikkeista yli 90 prosenttia on pakattuja, pakkauslukutaidolla on merkitystä. Pakkausmerkintöjen perusteella osaa päätyä parempaan – makua unohtamatta.
Lue myös: Jaksat niin kuin syöt
Huono omatunto turhaa
Olisi hienoa, jos jokaisen keittiössä asuisi taitava ruoanlaittaja, joka loihtisi gourmet-aterian television kokkiohjelmien tyyliin. Arkielämän realismia on kuitenkin sekin, että otetaan jääkaapista lihapiirakka, lämmitetään se mikrossa ja siirrytään limsapullon kanssa omiin oloihin tietokoneen ääreen.
Valmisruoan käyttämisestä on turha kantaa huonoa omaatuntoa. Kun halutaan kattaa pöytään ravitseva ateria, voidaan hyvällä omallatunnolla kuumentaa vaikkapa valmislaatikko ja laittaa se kauniisti tarjolle. Tätäkin ateriaa on mahdollista tehdä terveellisemmäksi ja omaan makuun sopivaksi; ei kuitenkaan voilla tai kermalla.
Lue myös: 5 tapaa syödä väärin – ja näin parannat tapasi
Näin täydennät valmisruokaa järkevästi
Lautasmalli konkretisoi hyvän aterian koostamista – olkoon tarjolla itse tehtyä tai kaupasta ostettua ruokaa. Lautasmallissa kasvisten suositeltava osuus on puolet lautasesta. Neljännes perunaa, riisiä tai pastaa. Viimeinen neljännes on liha- kala- tai munaruokaa tai vaihtoehtoisesti palkoviljaa, pähkinöitä tai siemeniä sisältävää kasvisruokaa. Aterian täydentävät lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää ja pehmeällä rasvalla voideltua täysjyväleipää.
Valmiita salaattisekoituksia ja -kastikkeita on saatavana. Pakasteallas on myös täynnä mitä erilaisempia kasvisvaihtoehtoja. Niitä maustamalla saa värikkään ja hyvänmakuisen lisäkkeen.
Valmis keitto voi olla ravintoarvoltaan käypä valinta, jonka makua on helppo terästää kuumennuksen aikana. Esimerkiksi tuore persiljasilppu yksinkertaisuudessaan antaa raikasta makua.
Jälkiruoka puolestaan kruunaa aterian. Tyypillisesti se on annos marjoja tai hedelmä. Hedelmistä voi joskus tarjota vieraampia, eksoottisia makuvaihtoehtoja. Vaivattomia ovat myös valmis vispipuuro, mehukeitto tai kiisseli.
Lue myös: 15 terveyttä edistävää ruoka-ainetta
Ravintofaktaa
Valmisruoka kilpailee altavastaajana kotiruoan kanssa. Vaikka valmiin ja itse tehdyn makaronilaatikon ravintosisällöt olisivat samat, valmisruoka koetaan persoonattomaksi ja sydämettömäksi.
Vertailussa kahden makaronilaatikon ravintosisältö
Itse tehty liha-makaronilaatikko Valmis liha-makaronilaatikko
Energia 113 kcal 149 kcal
Hiilihydraatti 9,4 g 18,7 g
Rasva 5,4 g 4,8 g
Proteiini 7,0 g 7,7 g
Suola 0,7 g 0,9 g
Rauta 0,9 mg 1,2 mg
Magnesium 13 mg 17 mg
Sinkki 1,1 mg 0,9 mg
A-vitamiini 29 µg 24 µg
E-vitamiini 0,3 mg 0,4 mg
Niasiini 1,2 mg 1,4 mg
B12-vitamiini 0,5 µg 0,4 µg
Katso tuoteselosteesta edes nämä
- Sydänmerkki-tuote on rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän kannalta tuoteryhmässään parempi valinta
- Rasvaa alle 5 grammaa 100 grammassa laatikkoruokaa, risottoa, pataruokaa, pitsaa tai ateriasalaattia
- Tyydyttynyttä, kovaa rasvaa alle kolmannnes kokonaisrasvan määrästä
- Suolaa enintään 0,8 %
Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.
Lue myös: