Näin vähennät suolan käyttöä

Näin vähennät suolan käyttöä
Opi välttämään suolaa ja pidä parempaa huolta terveydestäsi.
16.6.2009
  • Vertaile tuoteselosteita ja valikoi. Natriummäärä muuntuu suolamääräksi kertomalla se 2,5:llä. Valtaosa suolasta tulee leivästä ja lihajalosteista, mutta juustokin on suuri lähde. 
  • Etsi pakkauksista vähemmän suolaa -tekstejä tai Sydänmerkkejä. 
  • Vältä suolan lisäystä. Maista aina ja jos lisäät, käytä hillitysti mineraalisuolaa. Vasta valmiin ruoan pinnalle ripoteltuna suolan maku vahvistuu ja sitä kuluu vähemmän. 
  • Varo ylisuolaisia ruokia, kuten pekonia, makkaroita, juustoja ja kylmäsavustettuja valmisteita. Pitsa on usein suola- ja rasvapommi. 
  • Soijakastike, majoneesi, ketsuppi ja lihaliemikuutiot ovat yllättävän suolaisia. 
  • Vähennä reseptien suolaa. 
  • Keitä riisi ja pasta suolatta tai vähäsuolaisesti, hyvän kastikkeen maku riittää. 
  • Mausta. Käytä yrttejä, chiliä ja valkosipulia. 
  • Hapan ja kirpeä vähentävät suolan tarvetta. Muista sitruuna, lime, inkivääri ja mauste-etikat sekä maitorahka ja jogurtti. 
  • Paprika, erilaiset sipulit, purjo, tomaatti ja selleri antavat ruokaan aromeja. 
  • Marinoi liha ja kala etukäteen, niin saat niihin makua. Vältä valmiiksi marinoituja tuotteita. 
  • Puna- tai valkoviiniloraus korvaa suolaa padoissa ja kastikkeissa. 
  • Tutustu Aasian eri keittiöihin, joissa yrtit, chilit, valkosipuli, inkivääri, kasvikset, hedelmät, kookosmaito, jogurtti ja kumppanit hellivät makunystyröitä. Syö sipsien ja suolakeksien sijaan pilkottuja kasviksia kermaviilidipin kera. 
  • Syö kaliumruokaa: kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväleipää. Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja lisää natriumin poistoa, jolloin suolan verenpainetta nostava vaikutus vähenee. 
  • Magnesium ja kalsiumkin lisäävät jonkin verran natriumin poistoa kehosta. Hyviä magnesiumlähteitä ovat täysjyvävilja, kasvikset, pähkinät, sisäelimet ja liha. Kalsiumia saa maitotuotteiden ohella lehtivihanneksista ja kalasta.
Kommentoi »