Näin vähennät suolan käyttöä
Opi välttämään suolaa ja pidä parempaa huolta terveydestäsi.
16.6.2009
- Vertaile tuoteselosteita ja valikoi. Natriummäärä muuntuu suolamääräksi kertomalla se 2,5:llä. Valtaosa suolasta tulee leivästä ja lihajalosteista, mutta juustokin on suuri lähde.
- Etsi pakkauksista vähemmän suolaa -tekstejä tai Sydänmerkkejä.
- Vältä suolan lisäystä. Maista aina ja jos lisäät, käytä hillitysti mineraalisuolaa. Vasta valmiin ruoan pinnalle ripoteltuna suolan maku vahvistuu ja sitä kuluu vähemmän.
- Varo ylisuolaisia ruokia, kuten pekonia, makkaroita, juustoja ja kylmäsavustettuja valmisteita. Pitsa on usein suola- ja rasvapommi.
- Soijakastike, majoneesi, ketsuppi ja lihaliemikuutiot ovat yllättävän suolaisia.
- Vähennä reseptien suolaa.
- Keitä riisi ja pasta suolatta tai vähäsuolaisesti, hyvän kastikkeen maku riittää.
- Mausta. Käytä yrttejä, chiliä ja valkosipulia.
- Hapan ja kirpeä vähentävät suolan tarvetta. Muista sitruuna, lime, inkivääri ja mauste-etikat sekä maitorahka ja jogurtti.
- Paprika, erilaiset sipulit, purjo, tomaatti ja selleri antavat ruokaan aromeja.
- Marinoi liha ja kala etukäteen, niin saat niihin makua. Vältä valmiiksi marinoituja tuotteita.
- Puna- tai valkoviiniloraus korvaa suolaa padoissa ja kastikkeissa.
- Tutustu Aasian eri keittiöihin, joissa yrtit, chilit, valkosipuli, inkivääri, kasvikset, hedelmät, kookosmaito, jogurtti ja kumppanit hellivät makunystyröitä. Syö sipsien ja suolakeksien sijaan pilkottuja kasviksia kermaviilidipin kera.
- Syö kaliumruokaa: kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväleipää. Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja lisää natriumin poistoa, jolloin suolan verenpainetta nostava vaikutus vähenee.
- Magnesium ja kalsiumkin lisäävät jonkin verran natriumin poistoa kehosta. Hyviä magnesiumlähteitä ovat täysjyvävilja, kasvikset, pähkinät, sisäelimet ja liha. Kalsiumia saa maitotuotteiden ohella lehtivihanneksista ja kalasta.