Terve.fi

Vakuutuslääkäri: Jos tuntuu liian helpolta, pitää pysähtyä

Vakuutuslääkäri: Jos tuntuu liian helpolta, pitää pysähtyä

Ihmisen tulevaisuus ja elanto. Isot rahat. Vakuutuslääkäri tekee ratkaisuehdotuksia suurista asioista. Vastuun taakkaa helpottaa se, ettei lääkäri ole yksin.
Mainos


 

Ihmisen tulevaisuus ja elanto. Isot rahat. Vakuutuslääkäri tekee ratkaisuehdotuksia suurista asioista. Vastuun taakkaa helpottaa se, ettei lääkäri ole yksin.

Alku ei ollut helppo.

Kun työterveyshuollon erikoislääkäri Sami Riekki,  tämänkertainen Lääkärin arjessa -juttusarjamme haastateltava, hyppäsi uuteen junaan 2,5 vuotta sitten, oli opeteltavana paljon uutta. Kevan vakuutuslääkärin saappaat ovat vaativat, mutta onneksi perehdytys oli hyvä eikä oletettu, että uusi lääkäri ryhtyy siltä istumalta tekemään ratkaisuehdotuksia eläkepäätöksiin ja ammatillisen kuntoutuksen päätöksiin.

Riekki ymmärtää, että yksilön kannalta nuo päätökset ovat valtavia. Myös työnantajan ja yhteiskunnan näkökulmasta kyse on isoista asioista ja isoista rahoista.

Kuka?

• Työterveyshuollon erikoislääkäri Sami Riekki.

• Työskentelee kokopäiväisesti asiantuntijalääkärinä eli vakuutuslääkärinä Kevassa, joka hoitaa 1,3 miljoonan työntekijän ja eläkkeensaajan työeläkepalvelut (kunta-ala, valtio, kirkko ja Kela).

• Pitää kerran viikossa yksityisvastaanottoa, jotta tuntuma potilastyöhön säilyisi.

• Valmistui lääkäriksi Oulun yliopistosta vuonna 2000.

• Työskennellyt lyhyen aikaa armeijalääkärinä, pidempään terveyskeskuslääkärinä ja päivystävänä lääkärinä Malmilla sisätautien päivystyssairaalassa.

• Ennen siirtymistä vakuutuslääkäriksi 2,5 vuotta sitten työskenteli Diacorissa ja eteni vastuulääkäriksi ja johtavaksi lääkäriksi.

• Vapaa-aikana juoksee, käy kuntosalilla ja matkustelee. ”Yritän pitää huolta siitä, että työ, vapaa-aika ja nukkuminen ovat tasapainossa eivätkä työpäivät veny liikaa. Yritän noudattaa omia oppejani, joista työterveyslääkärinä puhun.”

Kuva: Tällä kertaa työ vei Ouluun: Sami Riekin työ on välillä myös matkustamista. (Kuva: Sanna Tarvainen)

 

Joskus pitää nukkua yön yli

Vakuutuslääkärin työlistalla on aina täyttä. Sellaista päivää ei ole, etteikö koneella olisi yhdenkään ihmisen tapausta odottamassa ratkaisuehdotusta. Osa ratkaisuista on vaikeita ja monimutkaisia.

Joskus jos tuntuu, etteivät aivot ole vireimmillään, Riekki saattaa ottaa pienen aikalisän ja nukkua yön yli. Aamulla ajatus on kirkkaampi ja saattaa syntyä esimerkiksi päätös konsultoida eri erikoisalojen kollegoita tai Kevan juristeja.

On mahdollista myös viedä asia Kevan monialaiseen tiimiin, jossa monimutkaisia tapauksia pohditaan yhdessä. Vastuun taakkaa helpottaa, ettei vakuutuslääkäri ole yksin, kuvaa Riekki.

– Osa päätöksistä on todella monimutkaisia ja monimuotoisia ja siellä on asioita, jotka eivät ole puhtaasti lääketieteellisiä. On otettava huomioon myös sosiaalilainsäädäntö ja kohtuullisuusharkinta. Näitä tapauksia käydään läpi moniammatillisesti ja mietitään, mikä on hakijalle oikeudenmukainen ratkaisu.

Toisinaan joutuu pyytämään myös lisäselvityksiä, esimerkiksi parempia B-lausuntoja. Millainen sitten on hyvä B-lausunto eli perusteellinen lääkärintodistus, jossa lääkäri myös ottaa kantaa siihen, miten sairaus vaikuttaa työkykyyn? Tästä aiheesta Riekki käy kouluttamassa lääkäreitä eri puolilla Suomea.

Hän muistuttaa, ettei vakuutuslääkäri tee eläkepäätöksiä tai päätöksiä ammatillisesta kuntoutuksesta, vaan antaa ratkaisuehdotuksen. Päätöksen tekee työkyvyttömyysratkaisupäällikkö tai ammatillisen kuntoutuksen asiantuntija. Ihmisen tiedot käy siis aina läpi useampi kuin yksi asiantuntija, ennen kuin tehdään esimerkiksi päätös työkyvyttömyyseläkkeestä.

Yksi osa työtä: ratkaisuehdotusten tekeminen

Työ on kaksiosaista. Yksi osa työtä tarkoittaa sitä, että Riekki istuu työhuoneessaan koneen äärellä, lukee tietoja ja lausuntoja, hankkii lisätietoja, perehtyy asioihin.

Yksi puoli työtä on siis ratkaisuehdotusten tekeminen, virallisemmin ilmaistuna vakuutuslääketieteellinen ratkaisutoiminta.

Vakuutuslääkärille tulee joko ammatillisen kuntoutuksen asiantuntijalta tai työkyvyttömyyseläkeratkaisijalta lähete, jossa kerrotaan ihmisestä taustatiedot. Liitteenä on hakijan oma hakemus, lääkärinlausunnot ja mahdolliset muistiot työterveysneuvotteluista sekä työnantajan kuvaukset hakijan työtilanteesta.

– Perehdyn tietoihin, katson mitä etuutta ollaan hakemassa, mitä on tehty ja pyrin tekemään meidän ratkaisulinjojemme mukaisen tasapuolisen päätöksen niin, että Suomessa kaikki saisivat samoista vammoista tai sairauksista samanlaisen ratkaisun.

– Se miksi lääkäri on tässä niin kiinteästi mukana, johtuu siitä, että kaikkien työkyvyttömyysetuuksien taustalla täytyy olla riittävän vaikea-asteinen sairaus, vika tai vamma, muistuttaa Riekki.

Jos B-lausunto on hyvä, saattaa ratkaisuehdotus joskus syntyä rivakastikin, jopa kymmenessä minuutissa. Silloin käy nopeasti ilmi esimerkiksi, että potilaalla on parantumaton syöpä eikä hän pysty palaamaan enää mihinkään työhön.

– Mutta jos tuntuu siltä, että ratkaisu syntyy liian helposti, mietin pitäisikö pysähtyä.
 

Toinen puoli: kouluttamista ja yhteistyötä

Toinen puoli Riekin työtä on työterveysyhteistyön tekemistä ja työkykyjohtamisen kehittämistä yhdessä Kevan asiakkaiden eli Suomen kuntien, kaupunkien, kirkon ja Kelan kanssa.

Riekki siis matkustaa eri puolilla Suomea ja käy tapaamassa esimerkiksi kuntien edustajia ja kouluttamassa työterveyslääkäreitä. Työnkuva on tosin viime aikoina muuttunut ja matkapäivät vähentyneet, kun taloon on saatu kollega, joka keskittyy yhteistyökuvioihin.

Työn plussia ja miinuksia

+ Päivätyö

+ Työpäivänsä voi yleensä rakentaa aika vapaasti.

+ Työssä oppii paljon uutta.

+ Kollegoiden kouluttaminen on antoisaa: lääkärit ovat aidosti kiinnostuneita esimerkiksi hyvän B-lausunnon laatimisesta ja heiltä on saanut hyvää palautetta koulutuksista.

- Työtä on loputtomasti ja asiat ovat joskus todella monimutkaisia.

- Joskus kaipaa nykyistä enemmän perinteistä lääkärintyötä ja sitä, mihin on alun perin saanut koulutuksen.

 

Tavallinen työpäivä syyskuun lopulta 2016

• 9.15-9.45 Siirtyminen kävellen ja metrolla omalle työpaikalle Kevaan Kruununhakaan.

• 10.00-11.00 Ratkaisuehdotusten tekemistä

• 11.00-11.40 Lounas

• 11.40-12.20 Ratkaisuehdotusten tekemistä

• 12.20-13.00 Perehtymistä tapauksiin, joista soittopyynnöt

• 13.00-13.30 Soittopyyntö/puhelinkeskustelu hylkäävän päätöksen perusteluista työkyvyttömyyseläkkeen hakijan kanssa.

• 13.30-14.00 Soittopyyntö/puhelinkeskustelu toisen hakijan hoitavan lääkärin kanssa: lääkäri konsultoi, miksi hakemus hylätty ja mikä on vakuutuslääkärin näkemys tarpeellisista lisäselvityksistä ja ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista.

• 14.00-14.15 Kahvi ja keskustelua työkavereiden kanssa

• 14.15-15.45 ratkaisujen tekemistä

• Neljän maissa kuntosalin kautta kotiin.

Lue myös:

Rankka menneisyys ei estänyt kasvamasta huippukirurgiksi

Psykiatrin kirjava torstai

“Ihmiselle pitää antaa mahdollisuus tulla kuulluksi”, sanoo vanhuksia hoitava lääkäri

Antti Heikkilä – miten vastarannan kiiski jaksaa?

Julkaistu: 11.10.2016