Terveys

Liikettä luihin

Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän. Siksi luista kannattaa pitää huolta ennen kuin murtuma ja osteoporoosi yllättävät.

Teksti Hanna Hyväri
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus
8.3.2019 Voi hyvin

Luut pysyvät kunnossa pienillä päivittäisillä valinnoilla. UKK-instituutin erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasi antoi seuraavat neuvot.

1. Kalsiumia ja D-vitamiinia

Luuston tärkein mineraali on kalsium, jonka imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia.

Maitotuotteet ovat paras kalsiumin lähde, mutta eivät suinkaan ainoa. Moniin kasvipohjaisiin tuotteisiin, kuten kaurajuomaan, on lisätty kalsiumia. Sitä saa myös kalasta, soijasta, manteleista ja pähkinöistä. Mustaherukat, appelsiini ja kaalikasvit ovat hyviä kalsiumlisiä. Aikuisen saantisuositus on 800 mg päivässä.

D-vitamiini tukee luusolujen uusiutumista. Auringon lisäksi D-vitamiinia saa lähinnä kalasta. Joihinkin elintarvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia. Määrät kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta. Aikuisille suositus 10–20 mikrogrammaa päivässä.

2. Riittävästi proteiinia

Proteiinia tarvitaan luuston ja lihaksiston kasvuun sekä uusiutumiseen. Hyviä lähteitä eläinkunnan tuotteiden lisäksi ovat herneet, pavut ja linssit. Myös täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet turvaavat riittävän proteiinin saannin.

3. Liikunta osaksi arkea

Lapsuudessa ja nuoruudessa liikunta kasvattaa luuston massaa. Aikuisilla massaa ei juuri voi enää lisätä, joten liikunnan tehtävä on ylläpitää luun vahvuutta ja ikääntyvillä hidastaa luun menetystä.

Luut nauttivat jumpasta, tanssista ja rivakasta kuntosalitreenistä. Ne pitävät maila- ja pallopeleistä. Hyppyjä ja suunnanmuutoksia sisältävät aktiviteetit tekevät hyvää luille. Pompi portaita ja pyrähtele päivän mittaan. Muista myös lepo!

4. Tarkkaile pituutta ja ryhtiä

Osteoporoosi on yleensä oireeton ja etenee hitaasti vuosien mittaan. Pituuden lyhentyminen, ryhtimuutokset ja luustokivut voivat olla merkkejä osteoporoosista. Luiden tulisi kestää arjen kolhut murtumatta.

Jos mietit luidesi kuntoa, tee testi Luustoliiton sivuilla: luustoliitto.f i

Tutkija Kirsti Uusi-Rasi on mukana Vesote-hankkeessa, jossa parannetaan suomalaisten terveyttä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi