Terve.fi

Urheilijan suoliston bakteerikanta loistaa monipuolisuudellaan - eron tekee todennäköisesti ruokavalio

Urheilijan suoliston bakteerikanta loistaa monipuolisuudellaan - eron tekee todennäköisesti ruokavalio
Tutkijat ovat todenneet, että urheilijan suoliston bakteerikanta on paljon monipuolisempi, kuin ihmisen, joka ei urheile. Eron syyksi epäillään ruokavaliota.
Julkaistu: 5.7.2017

New Scientist -lehti uutisoi vastikään muutamasta käynnissä olevasta tutkimuksesta, jotka viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että urheilijan suoliston floora eli normaali bakteerikanta on huomattavasti monipuolisempi, kuin urheilemattoman terveen ihmisen. Eron syyksi epäillään urheilijoiden terveellistä ruokavaliota.

Tutkija Lauren Petersen Kalifornian yliopistosta analysoi kilpapyöräilijöiden suolistosta löytyneitä bakteerikantoja ja vertasi niitä terveiden vähemmän urheilevien ihmisten vastaaviin näytteisiin. Hän löysi pyöräilijöiden näytteistä sellaisia ruuansulatuksen kannalta hyödyllisiä bakteereita, jotka yleensä puuttuvat amerikkalaisten ja eurooppalaisten suolistosta kokonaan.

Löytyneet bakteerit tehostivat ruuansulatusta muun muassa pilkkomalla hiilihydraatteja ja kuluttamalla muussa bakteeritoiminnassa ylijääviä ravintoaineita, mikä puolestaan tekee suolistoon lisää tilaa muiden bakteerien toiminnalle.

Vastaavia tuloksia on saatu muuallakin

Myös irlantilainen tutkija Orla O’Sullivan ja hänen kollegansa ovat tutkineet urheilijoiden suolistoflooraa verrattuna muiden ihmisten suolistojen bakteerikantoihin. Rugby-pelaajia tutkiessaan hekin totesivat, että urheilijoilla oli muun muassa alhaisempi Bacteroides-kanta ja korkeampi Akkermansia-kanta, kuin muilla ihmisillä.

Kaikki mainitut tulokset viittaavat ensisijaisesti siihen, että urheilijoiden bakteereista johtuva aineenvaihdunta on tehokkaampaa kuin niillä, jotka eivät urheile.

Sekä Petersen että O’Sullivan arvelevat, että urheilijoiden terveellisellä ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa. Esimerkiksi runsaskuituisen ruokavalion noudattaminen antaa hyvät kasvuolosuhteet ruuansulatuksen hyödyllisille bakteereille.

Akkermansiaa tutkittu myös Helsingissä

Urheilijoiden suolistofloorasta runsaasti löytynyttä Akkermansia-bakteeria on tutkittu myös Helsingissä. Tutkimuksissa bakteerin todettiin ehkäisevän ylipainoa ja sen myötä diabeteksen kehittymistä. Tutkijat arvelevat, että bakteeri estää myrkyllisten aineiden pääsyä verenkiertoon.

Akkermansia-bakteerin käyttö sairauksien ehkäisemiseksi on patentoitu, ja sen tehokkuutta sekä turvallisuutta ihmisille tutkitaan parhaillaan.

Lähteet:

Kommentoi »