Kauneus ja Terveys

Unien salatut viestit - unien tulkinta

Unien salatut viestit - unien tulkinta
Unet saattavat kätkeä sisäänsä syvällisiä merkityksiä. Unissa usein toistuvat teemat voivat olla merkki jostain, mitä alitajuisesti pohdit tai toivot.
Julkaistu: 12.5.2011

Ratsastat puhuvilla tiikereillä lapsuudenkotiisi tai ehkä yrität alasti availla lukkoja samalla, kun huomaat hiustesi muuttuneen spagetiksi. Aamulla naurattaa ja epäilet järkesi vetelevän viimeisiään, mutta tämän tyyppiset unet saattavat kätkeä sisäänsä yllättävän syvällisiä merkityksiä.

Unien tulkinnassa lähtökohtana on se, että erotetaan unien ilmisisältö (mitä uni näyttää olevan) sen piilosisällöstä (mitä se todella on). Useimmat unet ovat arkipäivän jäänteitä, mutta joskus niissä vierailee vieraita teemoja, jotka nousevat unessa keskeiseen osaan.

Näitä kutsutaan impulsseiksi, toiveiksi, jotka synnyttävät kyseisen unen. Ne ovat alitajunnan tapa viestiä meille jostain, jota emme tietoisesti kehtaa tai uskalla tunnustaa. Unissakin nämä toiveet ja pelot pitää kätkeä ja naamioida mielen hyväksymäksi ilmaisuksi, siten torjutut toiveet saavat mahdollisuuden jonkinlaiseen täyttymykseen unen kautta.

Tätä puolestaan kutsutaan unisensuuriksi. Unisensuurin epäonnistuessa tuloksena on painajainen tai kauhuntunne, joka herättää nukkujan.

Ne nautinnolliset unet

Jokainen on varmasti joskus nähnyt myös niin kutsuttuja märkiä unia. Seksuaaliviritteiset unet ovat usein mielemme ja kehomme purkautumiskeinoja, mutta saattavat syntyä myös syyllisyydentunnosta tai kyvyttömyydestä täysipainoiseen, tyydyttävään ihmissuhteeseen. Luonnollisesti jotkut unet ovat selkeästi vain toiveiden toteutumia.

Seksiä esiintyy useimmissa unissa, mutta suoraviivaisen yhdynnän sijasta se saattaa ilmetä hienovaraisena erotiikkana tai symboleiden kautta. Estoinen ihminen saattaa herättyään kokea unensa vastenmielisiksi, mutta on muistettava, että niissä usein toteutuu se, minkä valveilla ollessaan itseltään kieltää.

Omien unien tulkinta

Unien sisältöä kannattaa ruveta selvittämään varsinkin, jos huomaat yhden ja saman teeman toistuvan jatkuvasti. Se voi olla merkki siitä, että alitajuisesti pohdit tai toivot jotain, jota et itse valveilla ollessa edes tiedosta tai jonka haluat torjua.

Unien tulkitseminen on hyvin henkilökohtaista. Vain sinä itse, jos kukaan, pystyt ymmärtämään täysipainoisesti, mitä alitajuntasi yrittää sinulle viestiä.

Jokainen kynttilä tai savupiippu ei siis välttämättä merkitse unissasi penistä tai kukkaron kaiveleminen naisen haluamista. Keskity symbolien lisäksi myös kokonaiskuvaan ja siihen, mitä elämässäsi tapahtuu juuri nyt. Siten saat unistasi eniten irti.

Yleisimpiä ja yllättäviä unisymboleja

Perinteisiä sukupuoliyhdynnän symboleita: Porraskaidetta pitkin liukuminen, rytmikäs vasaroiminen tai pilkkominen, tunneliin menevä juna, polkupyörällä ajaminen, hevosella ratsastaminen.

Perinteisiä fallossymboleja: Banaani, aseet, miekka, torni, savupiippu, avain, keppi, sauva.

Perinteisiä naiseuden symboleja: Kaikenlaiset säilöt ja esineet joissa on sisätila. Kukkaro, laukku, luola, kukat, nolla, luumu, kassi.

HUOM! Jos nainen näkee unta, että hänellä on penis, saattaa se symboloida omien voimien tunnistamista, sekä maskuliinisina pitämiämme ominaisuuksia, kuten itsevarmuutta, rohkeutta ja loogista ajattelua. Samoin mies, joka uneksii omistavansa rinnat, saattaa tällä tavalla tiedostaa omat feminiiniset piirteensä, kuten sen, että hän on luonteeltaan huolehtiva hoivaava tai intuitiivinen.

Alastomuus: Alastomuus ei unessa välttämättä ole seksuaalista. Varsinkin, jos se nousee unen pääteemaksi, kannattaa kiinnittää huomioita myös unessa esiintyviin muihin symboleihin, tunnetilaan sekä tilanteeseen, jossa alastomuutta esiintyy. Yleensä alastomuus kuvaa henkistä alastomuutta, avoimuutta, rehellisyyttä ja haavoittuvaisuutta. Jos tunnet tilanteessa häpeää, viestii se paljastumisen pelosta tai omista estoistasi.

Helle: Unen helle kertoo kuumista tunteista, joko polttavasta häpeästä tai vaihtoehtoisesti intohimosta. Tarkkaile tapahtuuko lämpötilassa muutosta.

Hissi: Vaivaton matka hissillä, pelkkää nappia painamalla voi herättää aistimuksen, joko kiihottavan tai pelottavan, täysin passiivisena seksikumppanina olemisesta.

Hiukset: Hiukset unessa liitetään seksuaalisuuteen ja vietteihin. Hiusten kunto ja pituus kertovat millä tolalla unennäkijän asiat tällä saralla ovat. Lyhyeksi nyrhityt, likaiset tai takkuiset hiukset ovat kehotus pyrkiä kohentamaan asioita. Pitkät, puhtaat ja kiiltävät hiukset kertovat onnesta ja menestyksestä vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Hämähäkki: Hämähäkki kuvaa viettelystä ja houkutusta, mutta voi myös varoittaa vaarasta. Hämähäkki liitetään usein myös naisellisuuteen ja sellaisen hoivaaminen kertoo unennäkijän olevan sovussa naisellisuutensa kanssa.

Kupit: Kupista juominen voi edustaa oraaliseksiä naisen kanssa.

Laiva: Freudilaisille laiva on fallosymboli ja laivan koko viittaa siihen kuinka paljon yhdyntä on mielessä. Myrskyävällä merellä heittelehtivä laiva voi viitata unennäkijän seksuaaliseen kuohuntavaiheeseen.

Lukko ja avain: Lukko tulkitaan yleensä naisen sukuelinten symboliksi, ja siihen kuuluva avain fallossymboliksi. Rasian avaaminen avaimella voi edustaa seksuaalisesti vapauttavaa kokemusta. Jos olet sinkku, etkä saa rasiaa auki voi se kertoa sinun olevan seksuaalisesti turhautunut. Jos olet parisuhteessa voi se merkitä tyytymättömyyttä suhteessa harrastettavaan seksiin.

Omenavarkaus: Saatat tuntea halua luvattomaan seksisuhteeseen joko tutun tai tuntemattoman kanssa.

Räjähdykset: Mahtavat räjähdykset liitetään usein orgasmiin. Riemastuttavat ilotulitusraketit viittaavat seksuaaliseen hyvänolon tunteeseen, kun taas tuhoisat räjähdykset voivat ilmentää pimeämpiä yllykkeitä, kuten halua hallita.

Rakastelu: Ei vaadi kovin suurta pohdintaa tulkita unta, jossa rakastelet jonkun sellaisen kanssa, jota kohtaan tunnet seksuaalista vetovoimaa. Oman lisämausteensa unelle antaa se, jos halusi on luvaton. Kuitenkin monien jungilaisten ja muidenkin unianalyytikkojen mielestä rakastelulla ei välttämättä ole erityisesti seksuaalista merkitystä. Se voi yksinkertaisesti merkitä voimakasta kaipuuta luovaan ilmaisuun.

Soutuvene: Freudilaisten mukaan soutaminen voi olla fallossymboli, jolloin soutamisen tai melomisen liikkeet viittaavat masturbointiin.

Spagetti: Spagetti on valtavan eroottinen symboli ja tuo mieleen miehen ja naisen sukuelimet tai häpykarvoituksen. Jos uneksit rypeväsi pasta-ammeessa tai huomaat, että pitkät hiuksesi ovat muuttuneet spagetiksi, voi se ilmentää tarvetta tyydyttää seksuaalisia tarpeitasi.

Lähteenä muun muassa: Lori Reid: Unimaailman viestit (Karisto 1998), Hannu Sarrala: Suuri Unikirja (Karisto 2012), www.hedelmäpuu.com

Kommentoi »