Univaikeuksia? 4 askeleen opas parempaan uneen

Univaikeuksia? 4 askeleen opas parempaan uneen
Unettomat yöt ovat valitettavan monen ihmisen riesa nykyään, sillä moderni elämä tekee univaikeuksista hyvin yleisiä.
Julkaistu 25.6.2015

Sen sijaan, että rauhoittuisimme iltaisin ja rentoutuisimme ennen nukkumaanmenoa, teemme kotiaskareita, luemme sähköpostia ja tuijotamme televisiota.

Onneksi CBS News antaa unettomille toivoa tällä neljän askeleen oppaalla, joka auttaa nukkumaan paremmin.

1. Päivällä 

Harrastaa liikuntaa aina kun pystyt. Asiantuntijan mukaan liikkumalla edes puolet suositellusta 150 minuutista viikossa vähentää merkittävästi uniongelmia ainakin naisilla.

Liikunnan uskotaan säätelevän kehon lämpötilaa sekä vähentävän ahdistusta ja masennusta.

Lisäksi aktiivisuus varhaisillasta voi auttaa nukahtamaan paremmin. Tämä voi kuitenkin olla yksilöllistä, joten jokaisen kannattaa selvittää, mikä aika toimii itselle parhaiten.

2. Kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa 

Himmennä valoja. Valojen sammuttaminen ilmoittaa keholle, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Sama vaikutus oli auringonlaskulla ennen sähkövalon keksimistä.

Myös hehkulampun tyypillä on merkitystä. Kylmä, raaka ja valkoinen valo häiritsee todennäköisemmin unen saamista, sillä sen sisältämä sininen väri ehkäisee kehon melatoniinin tuotantoa, eli sen hormonin, joka tekee meistä unisia.

Kun ostat hehkulamppuja, tarkista pakkauksesta, onko kyseessä pehmeä tai lämmin valo. Tällaiset lamput eivät karkota unta yhtä pahasti kuin kirkkaat.

3. Tunti ennen nukkumaanmenoa 

Sulje näytöt ja ruudut. TV:n katselu tai netissä surffaaminen voivat auttaa sinua rentoutumaan, mutta useimmat ruudut välittävät enemmän sinistä valoa kuin lamput, ja ne pitävät aivosi hereillä, vaikka yrittäisit saada unta.

Jos et pysty luopumaan myöhäisillan ruudun tujottelusta, vähennä ainakin TV:n ja tietokoneruudun kirkkautta.

4. Puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa 

Nyt viimeistään pitää sulkea TV. Asiantuntijat suosittelevat lukemaan himmeässä valossa. Valitse artikkeli tai kirja, joka ei ole liian jännittävä. Unohda työhön ja kouluun liittyvät tekstit – ne stressaavat sinua liikaa!

Kommentoi »