Psykoterapeutti Soili Kajaste sanoo, ettei tavallisimpia parasomnioita, painajaisunia, kannata vähätellä. Nehän ikään kuin heristävät sormeaan, että katso nyt, kun et muuten huomaa.
– Tee itsellesi kysymys: Mistä painajainen voisi olla vertauskuva, mistä se kertoo? Oletko käännekohdassa elämässäsi?Jos esimerkiksi töissä tuntuu kaikki menevän hyvin, mutta näet yö toisensa jälkeen painajaisen, jossa pakenet henkesi edestä työkaveriasi, niin työpaikalla luultavasti on jokin ongelma.
– Useimmat ihmiset löytävät painajaisen alkuperän, jonka jälkeen he voivat miettiä, mitä asian ratkaisemiseksi pitäisi tehdä. Jos siihen ei pysty itsekseen, voi psykoterapiasta olla apua. Kun mieltä painavaa asiaa saadaan työstettyä, yleensä painajaiset loppuvat. Painajaisiinsa voi vaikuttaa aktiivisesti mielikuvatyöskentelyllä. Ennen nukahtamista kannattaa miettiä, miten voisi muuttaa painajaistaan ystävällisemmäksi, miten toivoisi unen päättyvän. Kun harjoittelee sitkeästi, tarinasta tulee ainakin siedettävä, vaikkei uni ihan onnellisesti lopukaan.
Muuta unta mielikuvatyöskentelyllä
Soili Kajaste kertoo henkilöstä, joka näki jatkuvasti painajaisia kammottavasta autosta, joka vainosi häntä työpaikan pysäköintialueella. Unen lopussa hän pääsi juuri ja juuri turvaan.
Mielikuvatyöskentelyn avulla hän pystyi muuttamaan untaan niin, että hän lähti lentäen pois alta. Toisessa versiossa auto ajoi seinään.
Lähes kaikki näkevät joskus painajaisia, jotka muistetaan yleensä hyvin. Painajainen kehittyy yön kuluessa vähitellen. Unilaboratoriossa on havaittu, että ensin unesta nähdään versioita, joissa ongelma esitellään ja tunnelma on vain hiukan ahdistava. Ellei mieli kykene ratkaisemaan uneen liittyvää ongelmaa, niin uni muuttuu aina vain ahdistavammaksi ja lopulta painajaiseksi.
Toinen muoto painajaisista ovat traumaperäisestä stressihäiriöstä johtuvat unet, joissa ihmisen kokemat hirveydet – pahoinpitely, luonnonkatastrofi tai muu trauma – toistuvat samantyyppisinä. Nämä painajaiset nähdään alkuyöstä. Alkuperäisen trauman käsittely haalistaa painajaiset.
Painajaisia voi syntyä myös lääkkeiden tai runsaan alkoholinkäytön seurauksena. Erityisesti Parkinson-lääkkeet aiheuttavat painajaisia.
– Jos painajaisen syynä on lääke, psyykkisellä työskentelyllä ei saavuteta mitään. Jos lääkitys muuttuu ja alkaa nähdä painajaisia, kannattaa kysyä asiasta lääkäriltä tai apteekista ja miettiä muita lääkevaihtoehtoja.