Terve.fi

Ummetuksen oireet

Ummetuksen oireet
Ummetuksen oireet voivat vaihdella paljon. Ummetuksen oireiden syyt kannattaa selvittää.
Julkaistu: 5.4.2018

Ummetuksen oireena ovat vähentyneet ulostamiskerrat. Tämän lisäksi ummetukseen liittyy usein epämääräisiä vatsavaivoja kuten turvotusta ja kipuja. Verenvuotoa peräsuolesta sekä peräaukon seudun kipua ulostamisen yhteydessä saattaa myös esiintyä kovan ulostemassan aiheuttaman paineen takia. Ulostamisen jälkeen voi myös jäädä tunne, ettei suoli ole kokonaan tyhjentynyt. Ummetus voi näyttäytyä joskus myös ripulina; löysä uloste ohittaa kovan tukkivan ulostemassan. Lapsilla oireina saattaa olla tuhriminen sekä ulostamisen pelko.

Ummetuksen perustutkimuksia ovat potilaan perusteellinen haastattelu, jossa kartoitetaan niitä mahdollisia tekijöitä, jotka voisivat ummetusta aiheuttaa. Jos on epäselvyyttä siitä, onko kyseessä todellakin ummetus, voidaan pyytää potilasta pitämään ulostamispäiväkirjaa, johon merkitään ulostamiskerrat sekä ummetukseen yleisimmin liittyvät oireet. Lisäksi yleislääkärin vastaanotolla tehtäviä lisätutkimuksia ovat mm. tuseeraus eli peräsuolen sormella tunnustelu, sekä proktoskopia eli peräaukon tähystys.

Syvällisempiin tutkimuksiin lähdetään vain siinä tapauksessa, että ummetuksen taustalla on syytä epäillä jotain sairautta tai tavanomainen hoito ei tehoa ummetukseen. Verikokeista tarkistetaan useimmiten perusverenkuva, natrium, kalium, kreatiniini, lasko, TSH sekä kalsium. Näiden tutkimusten avulla on mahdollista löytää yleisimmät ummetusta aiheuttavat yleissairaudet. Mekaanisia tutkimuksia, joita ummetuksen selvityksissä käytetään, ovat mm. kolonografia ja paksusuolen tähystys sekä paksusuolen läpikulkuajan mittaaminen.

Lähteet:

Arkkila P. Aikuisen ummetus, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »