Hyvinvointi

Tutkimus: Ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa masennusta

Ehkäisypillerien on todettu olevan masennuksen riskitekijä. Ehkäisypillerien aiheuttamat mielialojen vaihtelut ja masennus ovat yhä yleisin syy ehkäisypillereiden käytön lopettamiseen.

4.10.2017 Terve.fi

Ehkäisypillerien on todettu olevan masennuksen riskitekijä. Ehkäisypillerien aiheuttamat mielialojen vaihtelut ja masennus ovat yhä yleisin syy ehkäisypillereiden käytön lopettamiseen.

Muitakin syitä löytyy: ehkäisypillerit ja muut hormonivalmisteet saattavat aiheuttaa muun muassa poikkeavaa tiputteluvuotoa ja mielialan muutosten vaihtelua.

Monien ehkäisyvalmisteiden pakkausselosteissa kerrotaan, että ne voivat aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ongelmia, kuten mielialan heilahteluita. Usein nämä oireet ilmenevät vain ensimmäisinä käyttökuukausina, mutta jos ne jatkuvat pidempään, kyseinen ehkäisyvalmiste olisi syytä vaihtaa.

Tuoreen Brain, Behavior and Immunity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisilla on keskimääräisesti sama aminohappo kynureniinin tuotanto kuin koehenkilöillä, joilla on todettu masennusta ja alempi saman aminohapon tuotanto kuin miehillä.

Aiempia tutkimuksia ehkäisypillereiden ja masennuksen yhteydestä on tehty ennenkin. Vuonna 2005 julkaistussa Implanon-ehkäisykapselin tutkimuksessa ilmeni, että 6,1 prosenttia koehenkilöistä lopetti ehkäisyvalmisteen käytön, koska he kokivat, että valmiste vaikutti heidän mielenterveyteensä.

Tutkimuksissa ei olla esimerkiksi pystytty määrittämään koehenkilöiden mielenterveyden tilaa ennen valmisteen käyttöä ja todentamaan, että vain ehkäisyvalmiste olisi vaikuttanut mielenterveyden oireisiin. Siksi ehkäisypillereiden ja muiden valmisteiden käytön vaikutuksia mielenterveyteen ei voida vielä tarkasti todentaa.

Myös aiemman biokemikaalisen tutkimustuloksen mukaan ehkäisypillerit tuottavat ainetta, joka voi alentaa joidenkin naisten B6-vitamiiniarvoja, Journal of Adolecent Healthin tutkimus kertoo.

Jo vuonna 1981 julkaistun tutkimuksen mukaan yhdeksässä kliinisessä tutkimuksessa kahdestatoista raportointiin masennusta. Prosentuaali vaihteli tutkimuksissa 15-56 välillä.

Lähteet:

Science Direct 12

Journal of Adolecent Health

Lue lisää:

Ravintolisät

Ehkäisy-tietopaketti

Nautitko proteiineja riittävästi?

Nuoret vaikenevat usein masennuksestaan

Korjattu 4.10.2017 klo 8.34: Prosentuaali vaihteli tutkimuksissa 15-56 välillä. Virkkeestä on poistettu ylimääräinen sana “prosentti”.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi