Terve.fi

Tupakointi


Tupakointi vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Vakavimpia haittoja ovat keuhkoahtautumatauti ja keuhkosyövän riski.

Tupakointi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Keuhkosyöpäriskin kasvamisen ja keuhkoahtaumataudin ohella tupakoinnin vakaviin haittoihin lukeutuvat keuhkojen laajentuminen ja kasvanut sepelvaltimotaudin riski. Lisäksi tupakointi lisää suusairauksien ja monien syöpäsairauksien riskiä.

Jo yksi päivittäinen savuke lisää sepelvaltimotautiin sairastumisen ja kuoleman vaaraa 30 % ja viisi savuketta 50 %. Askillinen savukkeita päivässä nostaa vaaran noin kaksinkertaiseksi.

Tupakointi ahtauttaa myös alaraajojen valtimoita – tämä aiheuttaa katkokävelyoiretta eli alaraajojen verenkiertohäiriön aiheuttamaa kipua kävellessä.

Askin päivässä polttavat miehet sairastuvat keuhkosyöpään 15–20 kertaa tavallisemmin kuin tupakoimattomat. Elinikäisistä tupakoitsijoista yksi viidestä kuolee keuhkosyöpään.

Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti

Nikotiini on savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sisältämä riippuvuutta aiheuttava aine. Myös nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti. Sen voimakkuuteen vaikuttavat keskushermoston herkkyys nikotiinille ja nikotiinin aineenvaihdunta maksassa.

Julkaistu: 28.6.2007