Terve.fi

Tupakointi

Tupakointi

Tupakointi vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Tupakoinnin vakavimpia haittoja ovat vuosien myötä kehittyvä keuhkoahtautumatauti ja keuhkojen laajentuminen, kasvanut sepelvaltimotaudin riski ja keuhkosyövän riski. Lisäksi tupakointi lisää suusairauksien ja monien syöpäsairauksien riskiä.
Mainos

Tupakointi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Jo yksi päivittäinen savuke lisää sepelvaltimotautiin sairastumisen ja kuoleman vaaraa 30 % ja viisi savuketta 50 %. Askillinen savukkeita päivässä nostaa vaaran noin kaksinkertaiseksi. Tupakointi ahtauttaa myös alaraajojen valtimoita – tämä aiheuttaa katkokävelyoiretta, eli alaraajojen verenkiertohäiriön aikaansaamaa kipua kävellessä. Askin päivässä polttavat miehet sairastuvat keuhkosyöpään 15-20 kertaa tavallisemmin kuin tupakoimattomat. Elinikäisistä tupakoitsijoista yksi viidestä kuolee keuhkosyöpään.

Nikotiiniriippuvuustesti

Nikotiini on savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sisältämä riippuvuutta aiheuttava aine. Myös nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti. Sen voimakkuuteen vaikuttavat keskushermoston herkkyys nikotiinille ja nikotiinin aineenvaihdunta maksassa. Nikotiiniriippuvuutta voidaan arvioida Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestillä.

Testaa nikotiiniriippuvuutesi Tupakkaklinikan testillä

Julkaistu: 28.6.2007