Terveys

Nuuskalla yhteys astmaan ja unihäiriöihin

Tutkimus osoittaa, että nuuskaajilla on kohonnut astmariski ja unen häiriöitä.

23.7.2017 Terve.fi

Nuuska on tupakkaa sisältävä piristävä tahna, jota tuikataan huulen alle. Etenkin nuoret urheilijat käyttävät sitä piristävän nikotiinin lähteenä kenties ajatellen, ettei se ole yhtä vaarallista terveydelle kuin tupakan poltto. Mutta terveysriskejä nuuskallakin on. Ruotsalaistutkimus osoittaa, että nuuskaajilla on kohonnut astmariski ja unen häiriöitä.

Ruotsalainen tutkijaryhmä halusi selvittää yksittäisten potilastapausten innoittamana, onko nuuskan käytöllä yhteyttä astmaan ja uneen. Tutkimuksen otos oli yli 25 000 Ruotsin suurimmissa kaupungeissa elävää 16-75-vuotiasta henkilöä. Heistä noin 16 000 ei ollut koskaan tupakoinut. Tämä ryhmä oli sopiva nuuskan vaikutusten tutkimiseen. Kyselytutkimus osoitti, että nuuskaa heistä käytti lähes joka viides. Yleisintä se oli nuorilla aikuisilla miehillä. Tulosten analyysi paljasti, että nuuskan käyttäjillä oli astman, keuhkoputken- ja sivuontelotulehdusten riski puolitoistakertainen nuuskaamattomiin verrattuna. Myös kuorsaaminen ja nukahtamisvaikeudet olivat tavallista yleisempiä nuuskaajilla.

Savuttomia tupakkatuotteita käytetään eri puolilla maailmaa. Pohjoismaissa välineenä on ruotsalainen nuuska. Siinä on lähes puolet jauhettua tupakkaa, vettä, suolaa, kosteuttavia aineita ja aromeja. Nuuskaa annostellaan sormin tai ruiskulla huulen ja ikenien väliin.

Suomessa käyttäjiä on Ruotsiin verrattuna vähän, vain muutama prosentti väestöstä. Kansanterveyden kannalta nuuska on kuitenkin meilläkin ongelma tai ainakin epäterveellinen tapa.

Tässä tutkimuksessa osoitettujen terveyshaittojen lisäksi nuuskan on todettu liittyvän sydämen vajaatoimintaan, suun ja hampaiston terveyteen ja jopa diabetekseen. Keuhkosyöpään tosin nuuskaa ei ole tupakan tavoin yhdistetty, mutta kylläkin joihinkin muihin syöpiin. Ja eittämättä nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta.

Lähde: BMJ Open 2017;7:e015486.doi:10.1136/bmjopen-2016-015486

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi