Terve.fi

Tupakoinnin aiheuttamat suuvauriot

Tupakoinnin aiheuttamat suuvauriot

Tupakointi värjää hampaita ja ikeniä sekä lisää hammaskiveä. Lisäksi tupakointi saa hengityksen haisemaan pahalle. Lue lisää tupakoinnin aiheuttamista suuvaurioista.
Teksti Toimitus
Mainos

Suu kohtaa ensimmäiseksi ja voimakkaimmin tupakan haitta-aineet. Haittavaikutukset näkyvät myös suussa ensimmäisenä. Onneksi suuta on helpompi tarkkailla kuin keuhkoja.

Tupakointi värjää hampaita ja ikeniä sekä lisää hammaskiveä. Lisäksi se saa hengityksen haisemaan pahalle. Nämä ovat sekä kosmeettisia että hygieenisiä haittoja.

Tupakoinnin aiheuttamia suun sairauksia ovat:

  • ientulehdukset
  • hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus (parodontiitti)
  • hampaiden löyhtyminen
  • suun limakalvon valkotäplät (leukoplakia)
  • suulaen limakalvon sarveistuminen (nikotiinistomatiitti)
  • suusyöpä

Suu- ja ientulehdusten on todettu olevan osasyynä tupakoitsijoiden sydänveritulppiin ja aivohalvauksiin. Vanhoilla ihmisillä tämä riski korostuu. Tupakointi heikentää ikenien verenkiertoa, minkä vuoksi ientulehdus ei heti aiheuta verenvuotoa. Näin sairaus ehtii edetä pahaksi ennen kuin se huomataan.

Suomessa tavataan uusi suusyöpätapaus joka päivä. Suusyöpä on tunnetuin ja todistetuin tupakoinnin aiheutta suusairaus. Tupakoivalla, joka lisäksi juo runsaasti alkoholi on suusyövän riski jopa 35-kertainen. Myös hoitamattomat hampaat ja huono suuhygienia lisää suusyövän riskiä. Suusyöpä kehittyy hitaasti ja suusyöpään sairastuneiden keski-ikä reilut 60 vuotta. Kaikki suun läikät ja muutokset tulee tarkastuttaa hammaslääkärillä tai lääkärillä.

Yleisin suusairaus, joka liittyy tupakointiin on ientulehdus ja hampaiden kiittityskudostulehdus eli parondiitti. Tupakointi heikentää vastustuskykyä suun bakteereja vastaan ja hidastaa tulehduksen parantumista. Tupakointi lisää myös hammaskiveä sekä tekee hampaat karkeiksi, joilloin bakteerit pystyvät tarttumaan tiukasti hampaan pintaan. Parondiitin edetessä sidekudos ja luut alkavat tuhoutua, hammas alkaa heilumaan ja voi lopulta irrota kokonaan. 

Kosmeettiset ja hygienia ongelmat korostuvat hampaiden värjäytyminä ja pahana hengityksen hajuna. Ientaskuihin kertyy bakteereja, jotka tuottavat rikkikaasuja. Värjäytymät alkavat pinnallisina, mutta ajan myötä terva tunkeutuu kiilteen prismojen väliin ja kiilteen halkeamiin. Erityisesti hampaiden ienrajat värjäytyvät. Hammastoimenpiteiden yhteydessä on tärkeää, että tupakointi saataisiin lopetettua. Leikkaushaavat paranevat hitaammin ja implanttihoidot onnistuvat huonommin tupakoivilla.

Julkaistu: 29.11.2005