Terve.fi

Triathlonissa kuolemaan johtavat tapaturmat ovat yleisiä

Triathlonissa kuolemaan johtavat tapaturmat ovat yleisiä
Triathlonissa sattuu huomattavan paljon kuolettavia onnettomuuksia ja sydänhalvauksia. Lue lisää.
Julkaistu 8.10.2017

Triathlonissa kilpailevat henkilöt ovat yllättävän suuressa kuolemanvaarassa. Lajissa sattuu huomattavan paljon kuolettavia onnettomuuksia ja sydänhalvauksia.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin triathlonin riskejä. Kolmen vuosikymmenen ajalta kerätystä ja yli 9 miljoonaa harrastajaa kattavasta aineistosta havaittiin, että jopa 1,74 henkilöä 100 000:sta oli kuollut tai saanut sydänhalvauksen kilpaillessaan triathlonissa.

Yhden kilpailun aikana kuolemanvaara oli suurempi kuin keski-ikäisellä henkilöllä koko vuoden aikana. Triathlonin kuolemanriski myös ylitti huomattavasti muiden kestävyyslajien, kuten maratonin, riskin.

– Suurin osa kuolemista tapahtui uintiosuudella, joka on triathlonin kolmesta vaiheesta ensimmäinen. Tällä osuudella kilpailijat kokevat todennäköisesti suuren adrenaliiniryöpyn, minkä lisäksi he ovat tiiviisti muiden kilpailijoiden ympäröimänä usein vaikeasti ennakoitavissa oloissa. Emme tienneet kaikkien kilpailijoiden tarkkoja kuolinsyitä, joten osa kuolemista voi olla myös hukkumisia, kommentoi tutkimuksen kirjoittanut Kevin Harris Minneapolisin sydäninstituutista Yhdysvalloista.

Vuonna 1970 keksitty triathlonin suosio on kasvanut jatkuvasti kestävyysurheilijoiden parissa. Kilpailun standardiversiossa urheilijat uivat ensin 1,5 kilometriä, minkä jälkeen he ajavat polkupyörällä 40 kilometriä ja juoksevat vielä lopuksi 10 kilometriä.

Tutkimuksessa käytiin läpi tietoja triathlonkilpailuista vuosilta 1985 – 2016. Näinä vuosina yhteensä 135 henkilöä oli kuollut äkillisesti tai saanut sydänhalvauksen kesken kilpailun. Näistä 107 kuoli ja 13 henkilöä selvisi hengissä kesken kilpailun saamastaan sydänhalvauksesta. Kuolleet olivat keskimäärin 47-vuotiaita ja heistä 85 prosenttia oli miehiä.

Uintiosuudella sattui 90 kuolemantapausta, pyöräilyosuudella 22, joista 15 oli törmäyksiä, ja juoksuosuudella 15. Lisäksi 9 henkilöä kuoli pian maaliin saapumisen jälkeen.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »