Terve.fi

Terveet elämäntavat kumoavat raskausdiabeteksen sydäntautiriskit

Terveet elämäntavat kumoavat raskausdiabeteksen sydäntautiriskit
Raskausdiabetesta sairastavat ovat muita alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille. Riskin voi kumota terveellisillä elämäntavoilla.
Julkaistu 14.11.2017

Raskausdiabetekseen sairastuvat naiset ovat muita alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään, mutta tuo riski voi kumoutua terveellisillä elämäntavoilla, tuore tutkimus osoittaa.

Raskausdiabetekseen sairastuneiden riski sairastua sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön oli tutkimuksessa noin 40 prosenttia suurempi kuin raskausdiabetekselta säästyneiden riski. Tuo riski kuitenkin käytännössä katosi, jos naisen elintavat olivat monin tavoin terveelliset eli hän söi terveellisesti, harrasti liikuntaa, oli savuton ja välttyi ylipainolta.

Havainnot perustuvat suhteellisen nuorten naisten seurantaan, joten tulokset eivät välttämättä päde kaikkiin ikäryhmiin. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että raskausdiabetekseen liittyvät sairastumisriskit ovat vältettävissä elintapamuutoksilla, jotka edistävät muutenkin terveyttä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 89 000 naisen seurantatietoja, jotka kerättiin 26 vuoden aikana. Naiset olivat keskimäärin 35-vuotiaita seurannan alkaessa.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se suurentaa myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Lue lisää:

1 kommentti