Terve.fi

Poikasikiö suurentaa äidin raskausdiabetesriskiä

Poikasikiö suurentaa äidin raskausdiabetesriskiä
Riski sairastua raskausdiabetekseen on suurempi poikalasta odottavilla, tulokset osoittavat. Lue lisää.
Julkaistu 9.3.2015

Sikiön sukupuoli voi kanadalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti äidille kehittyy raskausdiabetes. Riski on suurempi poikalasta odottavilla, tulokset osoittavat.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat runsaan tuhannen raskaana olevan naisen tutkimuksiin. Puolet äideistä odotti poikaa ja puolet tyttöä.

Raskauden aikana tehdyt sokerirasituskokeet osoittivat poikasikiötä odottavien sokeriarvot huonommiksi, minkä lisäksi heidän haimansa beetasolujen toiminta oli heikompaa kuin tyttösikiötä kantavien. Varsinaisen raskausdiabeteksen riski oli poikasikiötä odottavilla noin 40 prosenttia suurempi kuin tyttövauvaa odottavilla.

Poikasikiö myös entisestään suurensi raskausdiabetesriskiä äideillä, jotka olivat alttiita sairastumaan korkean iän tai etnisen taustansa vuoksi.

Kanadalaistutkijoiden tulokset viittaavat siihen, että poikasikiö on metabolisesti suurempi ponnistus äidin keholle raskauden aikana. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat tervetullut lisätodiste.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Lue lisää:

Kommentoi »