Terve.fi

Raskausdiabetes lisääntyy naisten pulskistuessa

Raskausdiabetes lisääntyy naisten pulskistuessa
Raskausdiabetes on suomalaisäitien keskuudessa kääntynyt selvään nousuun. Kymmenkunta vuotta sitten arviolta nelisen prosenttia odottaneista äideistä kärsi tästä sairaudesta. Nyt heitä on jo seitsemisen prosenttia.
Julkaistu: 28.9.2006

Tehokkaan neuvolatoiminnan ansiosta raskausdiabetes kehittyy kuitenkin harvoin yllätyksellisesti ja sen hoidossa vain joka kymmenes äiti joutuu turvautumaan insuliiniin.

Raskaushormonit huonontavat aina odottavan äidin sokerinsietoa ja voimistavat hänen insuliinieritystään. Tavallisesti haiman insuliinia tuottavat solut pystyvät pitämään verensokerin normaalin rajoissa. Raskausdiabeteksessa sokeritaso nousee ja pysyy koholla. Verensokeri menee istukan läpi sikiöön.

Sikiö alkaa tuottaa insuliinia kahdentoista raskausviikon jälkeen. Sen haima reagoi äidin tuottamaan runsaaseen sokerimäärään lisäämällä vastaavasti insuliinituotantoaan. Sikiö käyttää kaiken sokerin hyväkseen ja voi kasvaa suurikokoiseksi.

- Jos sikiö kohonneen verensokerin vaikutuksesta kasvaa suureksi, se on altis synnytysvaurioille tai synnytys on käynnistettävä ennen aikojaan. Lisäksi sikiön haima tottuu helposti liialliseen insuliinituotantoonsa. Syntymän jälkeen se vielä herkästi jatkaa verensokeriin nähden liiallista insuliinieritystä, apulaisylilääkäri, lääketieteen tohtori Sirkku Tulokas Tampereen yliopistosairaalasta kertoo.

Tuloksena vauvalla saattaa syntymänsä jälkeen olla hypoglykemia eli liian matala sokeri. Vastasyntyneen sokeritaso ei välttämättä heti korjaannu ja häntä on hoidettava jonkin aikaa sokeritipalla. Yleensä tilanne tiedetään kuitenkin etukäteen, eikä hoidossa normaalisti tule ongelmia tai vaaratilanteita.

Sukurasite ei enää yksin ole riskitekijä

Raskausdiabetesta ei toistaiseksi seulota kaikilta äideiltä, vaan sokerirasituskoe tehdään ainoastaan riskiryhmille. Tavallisin riskitekijä on odottavan äidin liikapaino ja aiempi raskausdiabetes.

Yli 40 vuoden ikä on eräs raskausdiabeteksen riskitekijöistä ja tällöin tehdäänkin sokerirasitus. Sirkku Tulokas korostaa, että sairautta voi kuitenkin olla myös parikymppisellä äidillä. Diabeteksen sukurasite ei tällä hetkellä ole seulonnan kriteeri, mutta todellisuudessa hyvin monella raskausdiabetesta sairastavalla äidillä on lähisuvussaan diabetesta.

- Sokeriarvojen rajat ovat suomessa tiukemmat kuin monissa muissa maissa. Meillä paastosokerin raja on yleensä 4.8, kun se muualla maailmassa on selvästi yli viiden. Suomessa käytäntö on kuitenkin kirjava ja kriteerit saattavat vaihdella paikkakunnittain. Raskausdiabeteksen kriteerit ja hoito saataneen lähivuosina koko maassa yhteneväisiksi, sillä raskausdiabeteksesta on tulossa Käypä hoito -suositus.

Liikunta ja ruokavalio tasapainottavat sokerin

Aikaisemmin sokerin vuorokausikäyriä seurattiin yleensä sairaalassa. Nyt sairaalahoidosta on siirrytty verensokerin omaseurantaan. Hoidon tavoitteena on pitää verensokeri mahdollisimman normaalina ja siten saada sikiö kasvamaan normaalisti.

Hoidoksi riittää useimmiten niukasti sokeria ja kohtuullisesti rasvaa sisältävä ruokavalio sekä liikunta. Raskauden aikana paino saisi nousta 8-14 kiloa. Liikapainoisille suositellaan vähäisempää painonnousua. Jo ennestään ylipainoisen kannattaisi siirtyä dieetille jo siinä vaiheessa, kun ryhtyy suunnittelemaan perheenlisäystä.

Sirkku Tulokas on ollut huolissaan naisten rasvan, mutta etenkin karkin ja suklaan syönnistä. Ja ruoka myös näkyy. Naisten painoindeksi on selvästi noussut viiden viime vuoden aikana. Raskausaikana uusiin ruokavaliotottumuksiin motivoidutaan kuitenkin hyvin. Sirkku Tulokas korostaa, että tällä voi olla myös pitkäkestoisia vaikutuksia. Äidin omaksuma terveellinen ruokavalio voi säteillä myös seuraavaan sukupolveen.

Pikainsuliini motivoi äidit hoitoonsa

Kaikki eivät kuitenkaan selviä sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä pelkällä liikunnalla ja ruokavaliolla. Kymmenen -kaksikymmentä prosenttia tarvitsee insuliinia, jolla verensokeri normalisoituu. Aikaisemmin käytetyn sekoiteinsuliinin sijaan monet käyttävät nykyisin hoidossa ennen ateriaa pistettävää pikainsuliinia. Jotkut äidit tarvitsevat lisäksi myös illalla otettavaa pitkävaikutteista insuliinia.

Sirkku Tulokas on havainnut, että kotiseuranta ja pikainsuliini ovat tehostaneet äitien motivoitumista hoitoonsa. Tampereella äitiyspoliklinikalle lähetetyille raskausdiabeetikko-äideille järjestetään ryhmässä myös liikunta- ja ruokavalio ohjausta. Vertaistuki on tässäkin auttanut potilaita hoitoon sitoutumisessa.

Raskaudenaikainen sokeriaineenvaihdunnan häiriö häviää yleensä synnytyksen myötä, mutta osalle äideistä puhkeaa myöhemmin aikuistyypin diabetes. Joku voi sairastua myös tyypin 1 diabetekseen, jossa tarvitaan insuliinihoitoa.

- Raskausdiabeteksen sairastaneiden äitien tulisikin käydä uudessa sokerirasituksessa noin vuoden kuluttua synnytyksestä. Mikäli äiti epäilee sokereidensa olevan koholla tai hänellä on oireita synnytyksen jälkeen, hänen kannattaa mittauttaa sokerinsa neuvolassa. Lyhyen verensokerin kotiseurannan voi tehdä parin-kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä. Näin saadaan selville onko sokeriaineenvaihdunnan häiriö korjaantunut, Sirkku Tulokas neuvoo.

Kommentoi »