Treeni ja ravinto

Terveellinen ruokavalio auttaa sydänsairaita

14.12.2012 Terve.fi

Tulokset ovat hyvä muistutus sydänpotilaille, joista monet luottavat lääkitystensä pitävän uudet oireet loitolla. Lääkkeet toki auttavat, mutta noudattamalla lisäksi terveellistä ruokavaliota he pienentäisivät sairastumisriskiään enemmän.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 31 000 keskimäärin 66-vuotiaan sydän- ja verisuonitauteja potevan miehen ja naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 5 200 sydän- ja verisuonitautien oiretta.

Kun tutkijat vertasivat ruokavalio- ja terveystietoja toisiinsa, he havaitsivat monet sydän- ja verisuonitautioireet harvinaisemmiksi osallistujilla, joiden ruokavalioon kuului runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sekä enemmän kalaa kuin punaista lihaa. Viiden vuoden seurannan aikana he välttyivät uudelta sydänkohtaukselta, aivohalvaukselta, sydämen vajaatoiminnalta ja niistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin potilaat, joiden ruokavalio oli epäterveellisempi.

Ruokavalion lisäksi muun muassa liikunta, savuttomuus ja kohtuullinen alkoholin käyttö parantavat sydäntautipotilaiden ennustetta. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Circulation 2012

Copyright Duodecim 2012

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi