Mieli on herkkä, ja joillain sen sorkkiminen voi aiheuttaa pikemminkin ongelmia kuin hyötyä, uutisoi The Guardian.
Terapiasta ”pitkäkestoisia huonoja vaikutuksia”
Masennuslääkkeiden sivuvaikutukset ovat hyvin tunnettuja.
Tavallisimmin masennuslääkkeet voivat aiheuttaa huonovointisuutta, suun kuivumista, ummetusta ja seksuaalista haluttomuutta.
Mutta mitä seurauksia masennuksen terapiahoidosta voi aiheutua?
Brittitutkimuksen mukaan yksi kahdestakymmenestä psykologista hoitoa saaneesta potilaasta koki hoidoilla olleen ”pitkäkestoisia huonoja vaikutuksia”.
Tutkimukseen osallistui yli 14 500 vastaajaa, jotka kaikki olivat saaneet jotain psykologista terapiahoitoa.
Huonot kokemukset ajavat terapian lopettamiseen
Kyseinen tutkimustulos ei ole ainut laatuaan, vaan aiemmin on havaittu, että jotkut terapiassa kävijät kertovat olevansa vihaisempia ja ahdistuneempia tai menettäneensä itsetuntonsa.
Ongelmia tuntui olevan enemmän niillä, jotka eivät osanneet nimetä saamaansa terapiamuotoa. Vain harva jatkoi terapiaa pitemmälle.
- Aiheesta myös: Terapian tarpeessa? 8 selvää merkkiä
Vain tietyt terapiamuodot ongelmallisia
– Psykologiset terapiat ovat pääpiirteissään turvallisia. Erilaisten tunteiden vaihtelu on normaalia, psykologian professori Scott O. Lilienfeld kertoo The Guardianille.
Professori kuitenkin myöntää, että joissain tapauksissa terapiasta voi olla haittaa.
– Tietyt terapiamuodot voivat lisätä potilaan ongelmia.
Ongelmia aiheuttaneita terapiamuotoja ovat stressinhallintaohjelmat ja -jälkipuinnit (critical incident stress management, CISM ja critical incident stress debriefing, CISD), joita hyödynnetään esimerkiksi traumaattisten tapahtumien käsittelyyn sekä muut muistia käsittelevät menetelmät.
Ongelmat syntyvät, kun kipeät muistot nostetaan esiin. Professori Lilienfeldin mukaan tällainen hoitomuoto ei sovi kaikille.
Terveyskirjaston mukaan stressinhallintaohjelmat eivät ole varsinaista terapiaa.
Terapeuttia voi vaihtaa
Eniten ongelmia voivat kuitenkin Lilienfeldin mukaan aiheuttaa itse terapeutit.
– Hyökkäävä, empatiakyvytön tai yksittäisen terapiamuodon käyttöön vihkiytymätön terapeutti on sellainen, jota pitää ehdottomasti välttää, Lilienfeld painottaa.
Terapeuttinsa toimimista ja terapian edistymistä kannattaa tarkkailla itsekin. Lilienfeld antaa vinkkejä, joiden avulla terapiassa edistymistään voi arvioida.
– Potilaan voinnin pitäisi parantua kuukaudessa edes vähän. Joissain tapauksissa edistys näkyy tätäkin nopeammin. Jos näin ei ole, kysy syytä terapeutiltasi. Kiinnitä myös huomiota siihen, kysyykö terapeutti voinnistasi tai edistymisestäsi. Jos ei, pitäisi hälytyskellojen soida.
Lähteet:
Terveyskirjasto
Lue myös: