Terve.fi

Täysjyvämurojen ja leseiden suosiminen näyttää pienentävän aivoinfarktin riskiä

Täysjyvämurojen ja leseiden suosiminen näyttää pienentävän aivoinfarktin riskiä
Täysjyvämurojen ja leseiden suurempi kulutus laski tilastollisesti merkittävästi iskeemisen aivohalvauksen riskiä.
Julkaistu 15.12.2017

Täysjyvätuotteiden korkeampi saanti voi antaa useita sydänterveydellisiä hyötyjä, mutta jyvien vaikutusta aivohalvausriskin suhteen ei vielä tunneta. Tilastotutkimuksessa selvitettiin täysjyvätuotteiden kulutuksen suhdetta iskeemisiin aivohalvauksiin. Stroke -lehdessä marraskuun alkupuolella julkaistussa laajassa tilastotutkimuksessa analysoitiin kahden kohortin eli yli sadan tuhannen ihmisen ravitsemustottumuksia verrattuna aivohalvauksien ilmenemiseen.

Tutkimuksessa huomioitiin 71 800 naista ja 42 813 miestä, joilla ei ollut sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta tai syöpää tutkimuksen alkuhetkellä. Tutkittaville tehtiin semi-kvantitatiivinen elintarvikkeiden kulutuskysely, jolla pyrittiin arvioimaan viljatuotteiden kokonaissaantia. Mukaan huomioitiin muun muassa täysjyvämurot aamiaisella, tumma leipä, kaurahiutaleet, tumma riisi, popcorn, leseet ja viljan alkiot. Iskeemiset aivohalvaukset kohorteissa tarkistettiin osallistujien oman ilmoituksen jälkeen potilastietokannasta.

Yhteensä 2 820 128 henkilövuotta käsittävän tutkimuksen aikana tapahtui 2458 aivohalvaustapausta. Kokonaisuudessaan täysjyvien saantiin ei liittynyt mitään selkeitä vaikutuksia aivoverenkierron häiriön riskiin kovarianssikerrointen suhteuttamisen jälkeen.

Täysjyvästä valmistettujen aamiaismurojen ja leseiden saanti oli kuitenkin käänteisesti verrannollinen iskeemisten aivohalvausten määrään: kaikkien muuttujien suhteuttamisen jälkeen riskikertoimeksi 95 prosentin luottamusvälillä jäi 0,88 ja 0,89. Muiden kokojyväruokien ja aivoverenkierron häiriöiden välillä ei havaittu selkeää yhteyttä.

Tutkimuksen kommenttiosiossa huomautetaan, että vaikka täysjyvätuotteiden kokonaiskulutus ei liittynyt pienempään iskeemisen aivohalvauksen riskiin, täysjyvämurojen ja leseiden suurempi kulutus laski tilastollisesti merkittävästi iskeemisen aivohalvauksen riskiä. Seuraavaksi tarvitaan lisää tutkimusta yksittäisten elintarvikkeiden terveysvaikutusten selvittämiseksi.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti