Terve.fi

Syötkö liikaa suolaa? Määrästä kiistellään nyt

Syötkö liikaa suolaa? Määrästä kiistellään nyt
22.5.2013

Näin on ainakin Yhdysvalloissa, jos on uskominen tuoretta raporttia USA:sta. Raportin takana on valtiojohdon asettama työryhmä, arvovaltainen joukko asiantuntijoita, joka on käynyt läpi tukun tutkimuksia suolan vaikutuksesta terveyteen.

Ei ole järkevää terveydellistä syytä sille, että kaikille yhdysvaltalaisille suositellaan hyvin niukkaa ruokasuolan saamista, todetaan raportissa. Virallinen ravitsemussuositus Yhdysvalloissa on 1 500-2 300 milligrammaa natriumia vuorokaudessa.

Heti kun selvitys pullautettiin uunista ulos, saatiin kuulla myös vastaääniä. Vaikutusvaltainen amerikkalainen sydänjärjestö (American Heart Association) on pysynyt kannassaan ja kehottaa yhä kaikkia pyrkimään hyvin niukkaan suolan saantiin.

Uudessa raportissa puolestaan sanotaan, että enemmänkin saisi ehkä syödä. Siinä otetaan se kanta, ettei kenenkään – edes riskiryhmiin kuuluvien – tarvitse tähdätä natriumin määrään, joka jää alle 2 300 milligramman päivässä. Varsinaisia saantisuosituksia ei kuitenkaan anneta.

Suomessa suositellaan näin

Suomessa Ravitsemusneuvottelukunnan virallinen kanta on, että naisilla suolan eli täsmällisemmin ilmaistuna  natriumkloridin (NaCl) saanti saisi olla enintään kuusi grammaa ja miehillä seitsemän grammaa vuorokaudessa. Suositus on peräisin vuodelta 2005.

Suomen Sydänliitto kehottaa kiinnittämään huomiota suolan saantiin, sillä runsas suolan käyttö on yhteyksissä kohonneeseen verenpaineeseen, joka puolestaan lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Liiton mukaan lapsille suositellaan alle kolmea grammaa suolaa päivässä eikä alle yksivuotiaan ruokaan suositella lisättäväksi lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

Sydänliiton mukaan käytännössä suurin osa suolasta tulee piilosuolana elintarvikkeista. Suurimpia suolan lähteitä ovat liiton mukaan esimerkiksi lämpimät ruuat, leivät, juustot, makkarat ja leikkeleet.

Lue myös:

1 kommentti