Treeni ja ravinto

Suositeltava liikunta tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn

Kestävyyttä ja lihaskuntoa kehittävä liikunta on suositeltavaa diabeteksen ehkäisemiseksi erityisesti kaikille korkean diabetesriskin henkilöille.

Teksti Ilkka Vuori
20.6.2017 Terve.fi

Liikunnan puute on lihavuuden jälkeen tärkein diabeteksen kehittymisen riskitekijä, ja riittävä liikunta on vahva diabetekselta suojaava tekijä.

Kestävyyttä ja lihaskuntoa kehittävä liikunta on suositeltavaa diabeteksen ehkäisemiseksi erityisesti kaikille korkean diabetesriskin henkilöille. Ylipaino, lihavuus ja lähisukulaisilla esiintyvä diabetes korostavat liikunnan aiheellisuutta.

Eri asiantuntijatahojen antamissa diabetesta ehkäisevän liikunnan suosituksissa on pieniä eroja. Yleinen suositus on kohtalaisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa mieluimmin päivittäin mutta vähintään joka toinen päivä, yhteensä vähintään 150 minuuttia viikossa. Jos liikunta on voimakkaasti kuormittavaa, sitä riittää noin puolet vähemmän eli vähintään 75 min viikossa.

Lihaskuntoharjoittelua suositellaan kolmesti viikossa. Harjoitteet suunnitellaan siten, että kaikkia suuria lihasryhmiä kuormitetaan kohtalaisesti.

Diabetesta ehkäisevä vaikutus alkaa ilmetä yllä esitettyä vähäisemmälläkin liikunnan määrällä ja varsin kevyelläkin liikunnalla. Toisaalta suositeltua suurempi liikunnan määrä ja kuormittavuus lisäävät ehkäisevää vaikutusta.

Henkilöille, joilla on suurentunut diabeteksen kehittymisen riski (lihavuus, alentunut glukoosin sieto) pätee parhaiten laihduttavan tai laihdutuksen jälkeisen liikunnan suositus eli varsin paljon, 60–90 minuuttia kohtalaisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa jokseenkin päivittäin.

Lue myös:

Liikuntaa terveydeksi ja lääkkeeksi – Diabetes

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi