Terve.fi

Sepelvaltimotaudin oireet


Tyypillisesti sepelvaltimotauti ilmenee rasituksen aikaisena puristavana tai kouristavana rintakipuna, joka voi säteillä kaulalle tai hartiaan/käteen. Lue lisää sepelvaltimotaudista.
Teksti Toimitus

Tyypillisesti sepelvaltimotauti ilmenee rasituksen aikaisena puristavana tai kouristavana rintakipuna, joka voi säteillä kaulalle tai hartiaan/käteen. Lepo ja pikanitro auttavat yleensä. Joskus kipu voi ilmetä muuallakin ylävartalolla, esimerkiksi selässä.

Oirekuva voi olla myös epätyypillinen, jostain syystä erityisesti naisilla. Hengenahdistus ja nopea väsyminen voivat olla sepelvaltimotautioireita erityisesti vanhuksilla.

Diabetekseen eli sokeritautiin liittyvät hermoston muutokset voivat estää rintakivun tuntemisen. Jos rintakipu on esim. jokailtaista tuntejakin kestävää tai se voi ilmetä milloin vaan, myös ilman rasitusta, kipu tuskin on sydänperäistä.

Jos rintakipupotilaalla on riskitekijöitä, voimakkaimpina tupakointi, korkea kolesteroli, ikä, miessukupuoli, verenpainetauti ja sokeritauti, lisää erityisesti usean riskitekijän olemassaolo sepelvaltimoperäisen kivun todennäköisyyttä.

Julkaistu: 28.6.2007