Terve.fi

Seksuaalivähemmistöön kuuluvilla aikuisilla on muita enemmän uniongelmia

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla naisilla ja miehillä on enemmän uniongelmia kuin heteroilla. Lue lisää.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla naisilla ja miehillä on enemmän uniongelmia kuin heteroksi identifioituneilla ihmisillä.

Sleep Health -lehdessä vastikään julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa tarkasteltiin Yhdysvaltain kansallisen terveystietokyselyn tuloksia vuosilta 2013-2015. Tutkimukseen huomioitiin nukkumiseen käytetty aika ja unen laatu 56 080 naiselta ja 46 909 mieheltä, jotka olivat ilmoittaneet olevansa homoja, lesboja tai biseksuaaleja. Tuloksia verrattiin National Sleep Foundationin (NSF) ikä-spesifisiin suosituksiin päivittäisestä nukkumisajasta: 7-9 tuntia unta aikuisille 18-64-vuotiaille, ja 7-8 tuntia 65-vuotiaille tai sitä vanhemmille.

Unen laatua arvioitiin kartoittamalla, oliko vastaajilla vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa, tarvitsivatko he unilääkkeitä ja heräsivätkö he hyvin levänneinä vähintään neljänä päivänä viikossa.

Tarkastelusta kävi ilmi, että seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuttanut merkittävästi unen määrään, mutta unen laatuun suuntautuminen näytti vaikuttavan. Heteroihin ja biseksuaalisiin miehiin verrattuna homomiehet kokivat todennäköisemmin ongelmia nukahtamisen kanssa, käyttivät enemmän unilääkkeitä ja heräsivät keskimääräistä huonovointisempana. Niin ikään heteronaisiin verrattuna lesbot kärsivät todennäköisemmin ongelmista nukahtamisessa ja käyttävät unilääkkeitä myös keskivertoa enemmän. Biseksuaalit naiset kärsivät myös unen laatuun liittyvistä ongelmista useammin kuin heteronaiset.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että joidenkin seksuaaliryhmien otoskoot olivat pieniä ja vastaajat saattavat tulkita kysymyksiä hyvin eri tavoin. Ihmisillä on usein myös vaikeuksia muistella yksityiskohtia unihäiriöistään, eikä unen kestoa ja laatua mitattu objektiivisesti esimerkiksi polysomnografialla.

- Haluamme ymmärtää paremmin eroja, joista voi päätellä, miksi tietyt seksuaalisen suuntautumisen ryhmät ovat vaarassa kärsiä vaikeista unihäiriöistä. Ymmärrys auttaisi parantamaan myös yleistä terveyttä seksuaalivähemmistöjen keskuudessa, tutkijat kirjoittavat.

- Tutkimuksessa huomio kiinnittyy siihen, että lääkäreiden, jotka hoitavat sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, tulisi ottaa huomioon unihäiriöiden suurempi todennäköisyys. Uniongelmat kertovat usein psykososiaalisesta stressistä ja huonoista sosiaalisista tottumuksista, kuten tupakoinnista, joka vaikuttaa myös unen laatuun, UCLA-unihäiriökeskuksen johtaja Alon Avidan toteaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Lähde: Sleep Health

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Julkaistu: 23.1.2018
Kommentoi »