Sairaudet

Kuinka nukahtaa nopeasti? 6 vinkkiä

Hyvät unet ovat laadukkaan elämän perusta. Nykyään kuitenkin nukutaan vähemmän kuin aikaisemmin. Näillä vinkeillä helpotat unen tuloa.

Teksti Salla Simonaho
Kuvat iStock
30.5.2017 | Päivitetty 17.11.2023 | Terve.fi

Työ ja arki muuttuu yhä vain kiireisemmäksi ja levon merkitys korostuu entisestään. Nykyään kuitenkin nukutaan vähemmän kuin aikaisemmin.

Ihmisen olisi tärkeää saavuttaa tasapaino levon ja kuormituksen suhteen, sanoo unitutkija ja dosentti Henri Tuomilehto. Hänen mukaansa uni on terveytemme ja laadukkaan elämän perusta. Hyvin levänneenä jaksaa paremmin ja vastoinkäymisetkin tuntuvat hieman helpommilta.

Tuomilehto sanoo, että nukkuminen on yksilöllinen ominaisuus, jota onneksi voi kehittää. Toiset ovat luontaisesti hyviä nukkujia, mutta toisilta laadukkaiden, palauttavien unien takaaminen vaatii enemmän.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen peräänkuuluttaa unen, liikunnan ja terveellisen ruokailun perään. Hän kutsuu näitä asioita terveyden pyhäksi kolminaisuudeksi. Tuomilehto on samoilla linjoilla.

– Kahdesta muusta voi joustaa, mutta jos uni viedään pois, ei liikunnasta ja ruokailustakaan tule mitään. Uni vaikuttaa ravitsemuskäyttäytymiseen, väsyneenä on vaikea toteuttaa terveellisiä ravitsemusoppeja, Tuomilehto sanoo.

Univaje sekoittaa hormonit

Liian vähäiset unet vaikuttavat ihmisen hormonitasapainoon, esimerkiksi greliinitasoihin. Kun greliini-hormonin määrä kehossa kasvaa, myös niin sanotun pikkunälän tunne kasvaa, Partanen kertoo. Tämä aiheuttaa napsimista erityisesti iltapäivällä ja ilta-aikaan.

Myös kehon kortisolipitoisuus nousee stressin vuoksi. Partasen mukaan liian suuri kortisolin määrä vähentää kehon lihasmassaa ja lisää rasvamassaa. Lisäksi liiallinen kortisoli aiheuttaa unettomuutta, kohottaa verenpainetta ja laskee mielialaa.

Kun unenpuute aiheuttaa kortisolitasojen kohoamista ja kohonneet kortisolitasot unettomuutta, on oravanpyörä valmis. Partasella on kuitenkin muutama vinkki siihen, kuinka unen tuloa voi helpottaa.

  • Vähennä kofeiinin määrää iltapäivästä. Toisiin kofeiini vaikuttaa herkemmin.
  • Älä mene nukkumaan ähkyssä tai liian nälkäisenä.
  • Kokeile kaurapuuroa iltapalaksi. Kaurapuuro lämmittää ja sisältää hyviä hiilihydraatteja. Kaurapuuro sisältää tryptofaania, joka muuttuu kehossa serotoniiniksi ja melatoniiniksi. Jos kaurapuuron syöminen illalla tuntuu vaikealta, kokeile jugurttia ja banaania.
  • Kirjoita huolipäiväkirjaa. Kun kirjaat alkuillasta huolesi ylös, ne eivät vaivaa mieltäsi enää nukkumaan mennessä.
  • Vähennä vedenjuontia iltaa kohden. Moni ei tajua janoaan päivän aikana, vaan juo illalla koko päivän edestä. Se aiheuttaa tarpeen vessassa ravaamiselle pitkin yötä, jolloin unet jäävät katkonaisiksi.
  • Älä juo alkoholia. Alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista, mutta se heikentää unen laatua. Etenkin iän myötä alkoholin vaikutus palauttavaan uneen kasvaa.

Lähde:

Hanna Partasen ja Henri Tuomilehdon esitykset Stressipäivillä Helsingissä 24.5.2017

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi