Treeni ja ravinto

Miksi päätöksiä ei kannata tehdä nälkäisenä?

Nälkäisenä ei kannata käydä kaupassa. Yrityksen tulevaisuutta ei kannata myöskään suunnitella nälkäisenä. Syynä on impulsiivisuuteen johtava nälkähormoni greliini.

1.6.2016 Terve.fi

Miksi kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä? Tai miksi tärkeitä työhön liittyviä päätöksiä ei kannata tehdä nälkäisenä?

Göteborgin yliopiston tutkimus otti selvää, mikä ajaa nälkäisen ihmisen huonoihin päätöksiin. Tutkijoiden mukaan kaiken takana on greliini-hormoni, jota erittyy ihmisen ollessa nälkäinen. Hormoni saa tekemään impulsiivisia päätöksiä rationaaliseen ajatteluun pohjautuvien ratkaisujen sijaan.

Greliiniä syntyy ruuansulatuskanavassa, kun vatsa on tyhjä. Hormonin tehtävä on valmistella elimistö syömiseen ja samalla välittää aivojen hypotalamukseen viestiä, että ruokaa olisi saatava. Greliinin on huomattu toimivan samalla tavoin myös esimerkiksi alkoholia nauttiessa.

Medical News Todayn mukaan koulutetuilla rotilla toteutetussa tutkimuksessa rottien tuli ensimmäisessä kokeessa joko painaa tai jättää painamatta kytkintä ääni- tai valomerkin käskystä. Toisessa kokeessa rotat saivat palkintoherkun, jos ne pystyivät odottamaan tietyn aikaa äänimerkin jälkeen.

Kolmannessa kokeessa äänimerkistä rotta sai valita, mitä vipua painoi. Toisesta sai yhden ruokapelletin ja toisesta neljä, mutta vai silloin, jos jyrsijä pystyi odottamaan tarpeeksi kauan vivun painamista. Kokeissa greliiniä pistettiin neulalla suoraan rottien aivoihin.

Tutkijoiden mukaan greliinin vaikutuksen alaisena rotat painoivat välittömän palkinnon vipua jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin ilman hormonin vaikutusta. ”Nälkähormoni” siis lisäsi impulsiivisuutta selvästi.

Alunperin tutkimus esiteltiin Europsychopharmacology-julkaisussa.

Lähde: Medical News Today

Lue lisää:

Onko taas nälkä? Syytä muistiasi

Nälkä ja energiatasot nollassa? Älä sorru ainakaan näihin herkkuihin

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi