Sairaudet

Salaattia suosivien muisti heikentyy hitaammin

Salaattia nauttivien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät heikkenevän iän myötä hitaammin.

21.12.2017 Terve.fi

Salaattia tai muita vihreitä lehtivihanneksia päivittäin nauttivien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät heikkenevän iän myötä hitaammin. Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 960 keskimäärin 81-vuotiaan viisivuotiseen seurantaan. Seurannan aikana osallistujien muistia testattiin vuoden välein.

Kun tutkijat yhdistivät seurannan alussa kerätyt ruokavaliotiedot tietoihin osallistujien muistitestituloksista, he havaitsivat tulosten ja ruokavalion väliltä yhteyden. Kaikkien osallistujien tulokset heikkenivät seurannan aikana, mutta päivittäin salaattia, pinaattia tai muita vihreitä lehtivihanneksia syövien tulokset heikkenivät hitaammin kuin osallistujien, jotka söivät niitä tuskin lainkaan. Ero vastasi tavallisesti 11 vuoden aikana havaittavaa heikentymää.

Tulokset ovat uskottavia, ja ne näkyivät riippumatta monista taustatekijöistä, kuten tupakoinnista, verenpainetaudista, ylipainosta tai koulutustasosta, jotka olisivat voineet selittää havainnot. Tästä huolimatta on mahdollista, että salaatin lisäksi jokin muu seikka on vaikuttanut tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että päivittäin salaattia syövät elävät muutenkin terveellisemmin kuin salaattia vieroksuvat.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Lähde: Neurology 2017

Lue lisää:

13 keinoa lisätä ruokavalioon hedelmiä ja vihanneksia

Terveelliset öljyt – 8 parasta vaihtoehtoa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi