Säästäväisyys on järkevää, mutta saituus on järjenvastaista ja pakonomaista toimintaa.Kitsas ihminen ei usein itsekään tiedä tai osaa selittää, mikä saa hänet käyttämään samaa teepussia viikon tai hakemaan halpaa bensaa kymmenien kilometrien päästä, vaikka rahasta ja omaisuudesta ei ole pulaa.– Pihistelijälle on tyypillistä, että hän säästää pienenpienissä asioissa, mutta on valmis törsäämään suuria summia esimerkiksi hienoon autoon, psykologi ja psykoanalyytikko Esa Roos sanoo.Kun rahasta on ollut tiukkaa, sukan varteen pistäminen voi lisätä turvallisuutta: kun varaudun, en jää pulaan. Tällainen ihminen on silti antelias huonommassa asemassa olevia kohtaan.Toisin on kitupiikin laita. Hän hankkii rahaa, jotta sitä voisi ihailla tai se toisi arvostusta. Ei siksi, että se tuottaisi iloa ainakaan muille.
Raha rakkauden korvikkeena
Lue lisää: Ymmärrä saituria
Materian keräämiseen ja elämisessä pihistelyyn liittyy usein myös emotionaalinen saituus. Pihin ihmisen on vaikea antaa vastarakkautta.Rahasta tulee hänelle rakkauden korvike, eikä hän osaa olla tasavertaisessa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Hän pitää mykkäkoulua tai pyrkii kontrolloimaan muita.Psykoanalyyttisten teorioiden mukaan syyt tavarasta luopumisen vaikeuteen ja rahan haalimiseen voivat olla lapsuuden kokemuksissa.Usein kyse on uhmaiässä olevan lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen häiriöistä ja siisteyskasvatuksen ongelmista.Tiedostamattomalla tasolla rahasta tulee kiinnekohta, jota saita ihminen ei osaa säädellä: pidätänkö vai päästänkö.
Pihin kanssa yhteiselämä on hankalaa
Jokainen pihin ihmisen kanssa elänyt tietää, että yhteiselämä on vaikeaa. Toinen ei välttämättä ymmärrä, että tasa-arvoiset ihmissuhteet perustuvat vastavuoroiseen välittämiseen.Kun pihin toimintaan kyllästyy, on pakko ottaa etäisyyttä. Avioerokin on mahdollinen. Kitupiikkiä voi olla vaikea saada muuttumaan, sillä hän on yleensä hyvin itsepäinen.Moittiminen ja vaatiminen eivät auta, sillä ne saavat hänet kokemaan itsensä uhatuksi, ja hän lukkiutuu tapoihinsa.– Jos pihistelijä kokee, että häntä ymmärretään, hän saattaa uhmaikäisen tavoin höllentää hieman kukkaronnyörejään, Esa Roos kertoo.
Lue myös: