Kauneus ja Terveys

Miten muuttaa hamstraava mies?

Miten muuttaa hamstraava mies?
Psykologi Ilona rauhala vastaa, onko mitään tehtävissä, kun puoliso käyttää rahat omiin harrastuksiinsa.
Julkaistu: 8.4.2015

"Minua ihmetyttää mieheni tavaran haaliminen. Hän on kerännyt nurkat täyteen kenkiä, vaatteita ja kalliita äänentoistolaitteita. Talou­dellisesti meillä on tiukkaa, mutta hän panee rahansa harrastuksiin. Ymmärrän, että hän saa käyttää omaa rahaansa, mihin haluaa, mutta tavarat sijoitetaan yhteiseen kotiimme minun siivottavakseni.Minusta ei ole ihan tasapainoisen ihmisen merkki kerätä kaksi isoa vetolaatikollista sukkia tai useita massiivisia kotiteatterilaitteita. Itse en edes halua ostaa itselleni mitään ylimääräistä, kun sitten joutuu säästämään ruoasta. Onko mitään keinoa saada mies lopettamaan shoppailua? ” Merja, 28

PSYKOLOGI ILONA RAUHALAN VASTAUS:

Olisipa ihana tarjota sinulle kolmen kohdan ohjeistus siitä, miten muutat miehesi tässä asiassa. Totuus on, että ei ole mitään keinoa saada miestäsi lopettamaan tapaansa.Meillä kaikilla on henkilökohtainen suhde rahaan ja kuluttamiseen. Olemme oppineet tapamme käyttää rahaa jo varhain kotoa ja muista lapsuuden ympyröistä.Yksi on säästeliäs siksi, että oppi säästeliäisyyden kotoa, toinen tuhlaa juuri siksi, että lapsuuden säästäväisyys oli yliampuvaa. Toinen on holtiton rahan kanssa, koska oma isäkin toimi niin. Kolmas tuhlaa lohduttaakseen itseään, koska ei aikoinaan saanut samanlaisia vempaimia, kuin naapuriin lapsilla oli.

Se, miten käytämme rahaa, on yhteydessä hyvin syvällä oleviin uskomuksiimme siitä, mikä on mahdollista. Nämä uskomukset ja käsitykset ovat peräisin suoraan taloudellisesta tilanteestamme ja kulutustottumuksistamme.Toiset lohduttavat itseään ostamalla, ja siitä voi muodostua riippuvuus. Se pitää ahdistuksen loitolla: ei tarvitse kohdata omaa pahaa oloa, koska voi seurustella oman riippuvuuden kanssa, oli se sitten alkoholi, tupakka tai ostaminen.Rahankäyttö heijastuu parisuhteeseen siinä missä sosiaalinen elämä, seksuaalisuus, arvot, käsitys lastenkasvatuksesta, käsitys siisteydestä ja niin edelleen. En ole koskaan törmännyt suhteeseen, jossa jokainen alue toimisi. Pariskuntana on tärkeää tulla tietoiseksi asioista, jotka toimivat ja jotka hiertävät.Anna miehellesi palautetta ja keskustele siitä, mitä hän ostamisella kompensoi. Hän voi yrittää korvata omaa arvottomuuden tunnettaan tai hellyyden tarvettaan. Voi olla, että hän ei edes itse tiedä, mitä jatkuva tavaran hankkiminen hänelle itselleen merkitsee.Tee miehesi kanssa jotain, mistä tiedät hänen varmasti nauttivan. Käy hänen kanssaan arvostavaa ja hyväksyvää keskustelua.

Nipottaminen ja asiasta huomauttaminen eivät johda mihinkään. Olisi hyvä, että pystyisit ilmaisemaan miehellesi omista lähtökohdistasi, miltä sinusta tuntuu ja mitä tarvitset ollaksesi onnellinen ja tyytyväinen.Miehesi voi muuttua, jos hän itse sitä haluaa. Sinä et oikeastaan voi tehdä mitään muuta kuin rakastaa häntä sellaisena kuin hän on, niine heikkouksineen ja vahvuuksineen, joita hänellä juuri nyt on. Jos se ei ole mahdollista eikä tee sinua onnelliseksi, olisi varmasti hyvä tehdä muutoksia omassa elämässä.

Kommentoi »