Terve.fi

Yleistietoa ruusufinnistä

Yleistietoa ruusufinnistä
Mikä ruusufinni on ja mikä sen aiheuttaa? Kokosimme ruusufinnistä artikkelin.
Julkaistu: 5.4.2018

Ruusufinni eli acne rosacea on kasvojen alueella kulultaan vaihteleva ihottuma, joka koskettaa yleensä 30-50 -vuotiaita naisia. Ruusufinniä voi esiintyä myös miehillä. Ihottuma esiintyy tyypillisesti kasvojen keskialueella. Ruusufinnin ensioire on tyypillisesti punoittavat lehahdukset kasvoilla, jotka myöhemmin muuttuvat pysyviksi. Ruusufinniä pahentavia tekijöitä voivat olla mm. alkoholi, voimakkaat mausteet, saunominen ja auringonvalo.

Ruusufinnin aiheuttaja

Ruusufinnin etiologia on tuntematon eli tarkkaa syytä sille ei tiedetä. Tutkimuksissa on huomattu, että hormonaalisilla ja perinnöllisillä tekijöillä on merkitystä. Useimmat tutkijat pitävät UV-säteilyn (UVB) vaikutusta merkityksellisempänä. Osansa on myös neurobiologisilla välittäjäaineilla. Herkkä iho reagoi voimakkaasti eri ympäristön ärsykkeisiin.

Ruusufinnin seuranta

Vaikeat tapaukset kuuluvat ihotautilääkärille. Säännölliset kontrollit mahdollistavat oikean hoidon valinnan. Vaikea rinofyyma voidaan leikata. Silmän alueen ruusufinni, joka ei reagoi hoitoon tai aiheuttaa silmäoireita kuuluu silmälääkärin arvioon.

Ruusufinnin periytyvyys

Taudilla on perinnöllinen taipumus ja suuressa osassa tautia esiintyy lähisuvussa.

Lähteet:

Ruusufinni, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

ICD-10:

L71 Ruusufinni

Kommentoi »