Ruokavaliokokeilu auttaa luopumaan herkuista

Ruokavaliokokeilu auttaa luopumaan herkuista
Too big to be me -blogin Anna Liljeroosin mielestä terveellinen ruokavalio ei tarkoita yksittäisistä ruoka-aineista luopumista, vaikka hän aloittikin uuden vuoden ilman maitotuotteita ja viljoja.
Julkaistu 29.1.2016

Bloggaaja, perheenäiti ja elintarviketieteen opiskelija Anna Liljeroos halusi käynnistää uuden vuoden uudella asenteella. Hän aloitti tammikuun alussa bloggaajamme Kukka Laakson ja ravintovalmentaja Sami Sundvikin nettivalmennuksen, joka perustuu maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. 

Radikaali ruokavalion muutos

Kiinnostus tähän ruokavaliokokeiluun syntyi, kun Anna koki tarvitsemansa alkusysäyksen kohti terveellisempiä ruokatottumuksia. Gluteenittomuus ja maidottomuus arveluttivat aluksi.

Annan olo on keventynyt ruokavalion siistimisen myötä, mutta hänen mielestään kaikki ei ole pelkästään gluteenittomuuden tai maidottomuuden ansiota. Kaikista tärkein tekijä on ollut se, että ruokavaliokokeilu on helpottanut herkuista erossa pysymistä.

– Pieni alkuriuhtaisu on joskus tarpeen, jotta pääsee alakulon oravanpyörästä pois. Sen huomaa selvästi, jos ruokavalio on retuperällä. Silloin olen taipuvainen alakuloon ja oravanpyörä ruokkii itseään.

Ruokavalion noudattaminen on ollut Annasta yllättävän helppoa. Yliopiston ruokalassa syödessä löytyy aina jokin vaihtoehto, ja kotona kokkailu koko perheelle on onnistunut tähän mennessä helposti. Ainoastaan kahvimaidosta luopuminen vaati alkuun hieman totuttelua.

Lisää kasviksia ja vähemmän leipää

Isoin juttu ruokavaliokokeilun hyödyistä on kasvistenkäytön salakavala lisääntyminen, kun ruokalistalle löysivät tiensä erilaiset tomaattipohjaiset padat, kastikkeet ja keitot.

Jos ei ole oikeaa terveydellistä syytä, kuten ikäviä suolisto-ongelmia, ei Anna usko ainakaan omalla kohdallaan minkään yksittäisen ruoka-aineen karttamisen olevan oikotie onneen. Noudattamalla tiukkaa ruokavaliota hetken aikaa voi haastaa itsensä ja löytää uusia ideoita jatkoa ajatellen.

– Tämä ruokavaliokokeilu avasi silmäni sille, että maailmassa on muutakin kuin leipää, rahkaa ja jogurttia, jotka ovat olleet suuria herkkujani.

Lue myös:

Kommentoi »