Terve.fi

Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi MS-taudin oireiden vaikeuteen

Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi MS-taudin oireiden vaikeuteen
Ruokavaliolla on huomattavan suuri vaikutus MS-potilaan oireiden vaikeuteen sekä esimerkiksi potilaan masentuneisuuteen.
Julkaistu: 17.12.2017

Tuore Neurology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ruokavaliolla on huomattavan suuri vaikutus MS-potilaan oireiden vaikeuteen sekä esimerkiksi potilaan masentuneisuuteen. MS-potilaiden kohdalla on siis erityisen tärkeää tarkkailla ruokavaliota ja pitää paino kurissa.

Vuonna 2015 pohjoisamerikkalaisen MS-taudin tutkimuskomitean rekisterissä olevat potilaat saivat ruokavaliota kartoittavan lomakkeen, jossa arvioitiin muun muassa hedelmien, vihannesten, palkokasvien, täysjyvien, sokerin ja punaisen lihan kulutusta. Kulutettujen elintarvikkeiden perusteella rakennettiin niin sanottu ruokavalion laadun pisteytysjärjestelmä, jossa korkeammat pisteet tarkoittivat terveellisempää ruokavaliota.

Tutkijat halusivat kartoittaa ruokavalion laadun suhdetta MS-taudin oireisiin ja vammojen vaikeuteen, joita arvioitiin Patient-Determined Disease Steps-tuloksen (PDDS) avulla. Tulokset suhteutettiin myös potilaan ikään, sukupuoleen, tulotasoon, painoindeksiin, tupakointiin ja sairauden kestoon, jotka tietenkin olennaisesti vaikuttavat MS-taudin oireiden vaikeuteen. Erityisesti seurannan aikana tarkkailtiin sitä, miten mahdollinen terveellinen elämäntapa ja ruokavalio, painoindeksi, liikunta ja tupakoinnin lopettaminen vaikuttivat oireisiin.

Ruokavaliokyselyyn vastasi 6989 MS-potilasta. Kaikkiaan tutkimuksesta kävi selvästi ilmi se, että mitä terveellisempi ruokavalio potilaalla on, sitä vähemmän oli myös vaikeita MS-taudin oireita ja masentuneisuutta. Niillä potilailla, jotka saivat korkeimmat pisteet ruokavalion arvioinnista ja joiden elämäntavat olivat muutenkin terveelliset, oli myös paljon vähemmän esimerkiksi vakavaa väsymystä, masennusta, kipua ja kognitiivisista heikkenemistä.

Tämä suuren aineiston poikkileikkaus viittaa siis siihen, että terveellinen ruokavalio yhdistettynä mahdollisimman terveeseen elämäntapaan liittyy olennaisesti parempaan toimintakykyyn ja vähempiin oireisiin MS-potilailla.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

2 kommenttia