Sairaudet

Runsas alkoholinkulutus ja tupakointi yhteydessä silminnähtäviin ikääntymisen merkkeihin

Erityisen runsas alkoholinkulutus ja tupakointi ovat yhteydessä ikääntymisen fyysisiin merkkeihin. Lue lisää.

28.11.2017 Terve.fi

Erityisen runsas alkoholinkulutus ja tupakointi ovat yhteydessä ikääntymisen fyysisiin merkkeihin. Näihin epäterveellisiin tapoihin kallistuvat yksilöt näyttävät usein ikäisiään vanhemmilta, arvioidaan Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole yhteydessä biologiseen ikääntymiseen, tutkimuksessa kerrotaan. Kohtuullinen juominen ei ollut yhteydessä myöskään silminnähtäviin fyysisiin ikääntymisen merkkeihin. Tulosten mukaan sama pätee myös maltillisesti tupakoiviin henkilöihin.

Tutkimustulokset perustuvat tietoihin 11 500 aikuiselta, joiden sydänterveyttä ja silminnähtäviä ikääntymisen merkkejä seurattiin keskimäärin 11,5 vuotta osana Copenhagen City Heart tutkimusta. Osallistujien keski-ikä oli 51 vuotta, mutta vaihteli 21–93 vuoden välillä. Naiset joivat keskimäärin 2,6 ja miehet 11,4 alkoholiannosta viikossa. Noin puolet naisista ja kaksi kolmasosaa miehistä tupakoi.

Vanhuudenkaari oli tyypillisin ikääntymisen merkki kummallakin sukupuolella: prevalenssi oli 60 prosenttia yli 70-vuotiailla miehillä ja yli 80-vuotiailla naisilla. Vähiten tyypillisin ikääntymisen merkki oli ksantelasma: prevalenssi oli 5 prosenttia yli 50-vuotialla miehillä ja naisilla. Hiusrajan vetäytyminen oli tyypillinen merkki yli 40-vuotiailla miehillä.

Runsas tupakointi ja alkoholinkulutus olivat johdonmukaisesti yhteydessä ikääntymisen merkkeihin ja vanhuudenkaaren, korvanipukan poimujen ja ksantelasman kehittymiseen. Alkoholin runsas kulutus suurensi esimerkiksi vanhuudenkaaren riskiä 33 prosentilla naisilla ja 35 prosentilla miehillä. Samankaltaisesti runsas tupakointi suurensi riskiä 41 prosentilla naisilla ja 12 prosentilla miehillä.

Miesten kaljuuntuminen ei ollut johdonmukaisesti yhteydessä runsaaseen alkoholinkulutukseen tai tupakointiin.

Kyseessä on havaintotutkimus, eikä se osoita suoraa kausaliteettia tekijöiden välillä. Data tupakoinnista ja alkoholinkulutuksesta perustuu osallistujien itse tehtyihin raportteihin.

Lähteet:

BMJ 2017

Journal of Epidemiology & Community Health 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Tupakoinnin lopettaminen – aloita tästä!

Alkoholi herkistää infektioille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi