Terve.fi

Tupakointi näkyy naamasta

Tupakointi näkyy naamasta
Useimmat sauhuttelijat ja savuttomatkin tietävät tupakoinnin terveysriskeistä, kuten keuhko-ongelmista. Terveydelle haitallisimmat tupakansavun yhdisteet ovat häkä, terva, syöpää aiheuttavat karsinogeeniaineet ja nikotiini.
Julkaistu 1.12.2013

Terveyden varjelu on tietenkin ensisijainen syy tumpata viimeinen tupakka, mutta lisäpotkua lopettamispäätökseen voi tuoda tieto siitä, kuinka paljon hallaa tupakan sisältämät vaaralliset aineet tekevät myös ulkonäölle.

Iho vanhenee ennenaikaisesti

Yksi pahiten sauhuttelusta kärsivä kehonosa on iho, jota tupakointi vanhentaa ennenaikaisesti. Liiallisen auringonoton lisäksi tupakka kuuluu sellaisiin pahiten ihoa vanhentaviin tekijöihin, joihin voi itse vaikuttaa. Sekä aktiivinen että passiivinen tupakointi vaikuttavat ihoon haitallisesti.

Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa ja sitä kautta aineenvaihduntaa. Verenkierron heikkenemisen voi tuntea välittömänä seurauksena tupakoinnista – se tuntuu sormien kylmenemisenä savukkeen polttamisen jälkeen.

Sauhuttelu vaikuttaa haitallisesti myös ihon kimmoisuuteen ja kiinteyden kannalta tärkeiden valkuaisaineiden, elastiinin ja kollageenin, rakenteeseen ja määrään. Tupakoijan iho paksuuntuu ensin ja muuttuu sitten ohueksi, menettää vähitellen kimmoisuutensa sekä joustavuutensa ja rypistyy. Tupakointi myös kuivattaa ihoa.

Suu ja kynnet kärsivät

Toinen paikka, johon tupakointi jättää ikävät jälkensä, on suu. Sen kyseessä ollessa tupakointi on paitsi kosmeettinen, myös hygieeninen seikka. Tupakointi saa hengityksen haisemaan, lisää hammaskiveä ja värjää hampaat kellertäviksi. Värjäytyminen on tupakoivilla monta kertaa yleisempää kuin savuttomilla. Ikenetkään eivät säästy harmeilta, sillä niihin tupakointi aiheuttaa toistuvia tulehduksia sekä heikentää niiden verenkiertoa.

Tupakointi näkyy muuallakin kuin kasvojen alueella – kovan tupakoitsijan voi tunnistaa jopa kynsistä. Tupakansavun sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat kynsiin verenkierron kautta.

Tupakoitsijan varpaankynsistä ja hiuksista voidaankin tehdä määrityksiä tupakansavulle altistumisesta.

Ketjupolttajien kynnet ovat usein tummankeltaiset. Onneksi tila ei ole pysyvä, vaan mikäli polttamisen onnistuu lopettamaan, kynnet vaalenevat uuden kynnen muodostuessa entisen tilalle.

Lopettaminen kaunistaa

Läheskään kaikki tupakoinnin aiheuttamat muutokset eivät ole pysyviä, vaan lopettaminen näkyy nopeasti esimerkiksi ihon tervehtymisenä. Tupakoinnin takia ennen aikojaan syntyneet rypyt eivät välttämättä oikene, mutta ihon verenkierron parantuessa sen verekkyys lisääntyy, jolloin iho näyttää kuulaalta ja kirkkaalta entisen harmaan sijaan.

Sauhuttelun lopettaminen kannattaa aina – palkinnon saa paitsi terveyden kohenemisena ja rahan säästymisenä, myös pikaisena kaunistumisena ja nuorentuneena olemuksena.

Asiantuntijana Liisa Tarkka Hengitysliitto Heli ry:stä.

1 kommentti