Kauneus ja Terveys

Rohkeus ei ole tyhmyyttä, vaan pelon voittamista

Rohkeus ei ole tyhmyyttä, vaan pelon voittamista
Voiko rohkeuden valita? Jos voi, niin miksi sitten emme valitse rohkeutta, vaan useimmiten toistamme samoja vanhoja kaavoja?
Julkaistu: 2.6.2015

Extreme-lajit houkuttelevat monia testaamaan omia rajojaan. Usein rohkeus yhdistetäänkin ensimmäiseksi räväköihin temppuihin ja huimapäisiin tempauksiin. Rohkeiksi sanotaan heitäkin, jotka irtisanoutuvat vakaista työpaikoistaan ja hyppäävät tuntemattomaan. Mutta mikä on rohkeutta ja mikä tyhmänrohkeutta? Niiden raja on häilyvä.

Sekä rohkea että tyhmä ottavat riskin. Rohkea tekee sen ehkä tietoisemmin. Tyhmä taas ottaa riskejä, joihin hänellä ei ole varaa. Hän voi riskeerata henkensä, terveytensä, taloutensa tai perheensä talouden asialla, jonka vaaroja hän ei ole halunnut ottaa huomioon. Rohkeus ei tarkoitakaan sitä, etteikö asioihin voisi valmistautua huolella. Esimerkiksi suuret elämänmuutokset vaativat tunteiden lisäksi järkipohjaista pohdintaa.

Rohkeutta ei aina tarvita tyhmien juttujen tekemiseen, mutta toisaalta usein tarvitaan vähän hulluutta, jotta uskalletaan tehdä rohkeasti jotain uutta. Kun poikkeaa totutuista kaavoista, muut saattavat pitää sitä tyhmänä – kunnes tulee onnistuminen, ja sitä aletaankin ihailla. Rohkea on se, joka ei välitä muiden ennakkoluuloista, vaan tekee sen, minkä sydämessään tietää oikeaksi.

Tyhmä voi sortua yllytykseen ja tehdä tyhmänrohkeita temppuja tehdäkseen vaikutuksen toisiin.

Rohkeutta on myös uskaltaa sanoa ääneen asioita, joita moni muu ei tohtisi sanoa. Tyhmyyttä se on silloin, jos sillä loukkaa tahallaan muita. Rohkea pitää puolensa tai puolustaa muita, vaikka se ei ole jonkun toisen mieleen. Omien rajojen vetäminen voi vaatia paljonkin uskallusta, jos siihen ei ole tottunut.

Tuttujen tunteiden kahleissa

Jostain syystä kovuutta pidetään usein synonyyminä vahvuudelle. Mutta mikä vaatii enemmän rohkeutta, kuin oman haavoittuvaisuuden näyttäminen? Vaatii todellista voimaa olla henkisesti paljas – toisin sanoen aito. Ultimaalista rohkeutta on uskaltaa tuntea kaikki tunteet, ne kipeimmätkin, ja kohdata ne silmästä silmään.

Ihmiselle on tyypillistä kiertää ikäviä tunteita ja tilanteita. Vältämme epämukavuusalueelle menemistä, koska siedämme huonosti oman vajavaisuuden kohtaamista. Tulemme usein tehneeksi tuttuja ja turvallisia asioita siitäkin huolimatta, vaikka ne eivät olisi meille hyväksi.

Vältämme myös näyttämästä tunteita avoimesti, koska se voi altistaa kritiikille tai sille, että toinen ei ymmärrä tai hyväksy meitä. Sellainen voi osua siihen arkaan kohtaan, joka on jo ennestään kipeä. Kuka uskaltaa ottaa riskin, että voi sattua uudestaan?

Ja entä jos epäonnistuu? Mikä hirveä häpeä siitä syntyy! Pelkäämme näyttävämme tyhmiltä ja saavamme osaksemme toisten ihmisten tuomitsemista ja ivaa. Mutta onko sellaisten ihmisten mielipiteillä oikeasti painoarvoa, jotka eivät ole itse uskaltaneet edes yrittää? Jälkiviisaushan on hyvin helppoa kenelle tahansa. Sellainen taas, joka on uskaltanut ottaa riskejä, ei naureskele toiselle rohkealle.

Valinta kahdesta polusta

Sen polun käveleminen, jolla ei ole esteitä, on helppo ja sitä voivat kävellä ketkä tahansa. Rohkeuden polulla on uusia asioita, jotka vaativat itsensä ylittämistä. Se vaatii menemistä päin pelkoja ja kestämistä hetkellisesti epämukavia tunteita. Mutta rohkeus lisää rohkeutta. Kun tekee jotain, millä ylittää itsensä, itseluottamus ja itsetuntemus kasvavat ja pelkojen raja siirtyy hiukan kauemmaksi.

Miten valitaan rohkeus? Siten, että tehdään se mikä pelottaa. Esiinnytään, vaikka hiki pukkaa ja kädet tärisevät. Soitetaan se tärkeä puhelu, vaikka oksettaa. Vedetään rajat ja sanotaan ”ei”, vaikka toinen ei välttämättä pidä siitä.

On hyvä tiedostaa ja käsitellä ne tunteet, jotka voivat estää rohkeiden valintojen tekemisen. On hyvä tulla sinuiksi menneisyyden kanssa, jotta vanhat asiat pystyy jättämään taakseen ja on valmis ottamaan uutta vastaan.

Kun olet valintatilanteessa, kuvittele eteesi kaksi polkua. Toista etenet pelosta käsin ja toista rohkeudesta käsin. Miten polut eroavat toisistaan? Mitä niiden varrella tapahtuu? Miten elämäsi muuttuisi, jos toimisit rohkeudesta käsin? Kumpaa polkua haluat seurata? Vain sinä voit sen valita.

Kirjoittaja on LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »