Terve.fi

Rasvamaksa saattaa kiihdyttää valtimoiden kalkkeutumista

Rasvamaksa saattaa kiihdyttää valtimoiden kalkkeutumista
Rasvamaksaa potevat voivat sairastua myös sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin. Rasvamaksasta kärsivien valtimot kalkkeutuvat nopeammin kuin terveiden. Lue lisää.
Julkaistu 17.1.2017

Rasvamaksaa potevat voivat sairastua myös sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen mukaan heidän valtimonsa kalkkeutuvat nopeammin kuin terveiden.

Eteläkorealaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on yhdistetty sydänriskeihin aiemminkin, tätä ennen ei ole ollut selvää kalkkeutuvatko potilaiden valtimot tavallista nopeammin. Tutkimukseen osallistui 4 700 aikuista, joilla tutkimuksen alussa ei ollut sydän- ja verisuonitauteja, maksasairautta tai syöpää. Potilaiden maksat tutkittiin ultraäänellä ja sepelvaltimot tietokonetomografialla.

Keskimäärin neljän vuoden seurannan aikana sepelvaltimoiden kalkkeutuminen lisääntyi 22 prosentilla ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevista, mutta vain 17 prosentilla terveistä. Tämä havaittiin myös potilailla, joiden sepelvaltimoissa ei ollut lainkaan kalkkeumia seurannan alkaessa.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Se on yleisin maksasairauksista, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Sen yleisimpiä riskitekijöitä on vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen lisää maksan rasvoittumista.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Lue lisää:

1 kommentti