Loma lopussa – arki edessä. Syksyn koittaessa koittavat myös uudet pyhät lupaukset, vuosi toisensa jälkeen aloitetut muutokset kohti liikunnallisempaa elämää ja solakampaa olemusta. Miksi muuttuminen on vaikeaa vuosi toisensa jälkeen?
Jos muutos olisi helppoa, meille personal trainereille ei riittäisi töitä laisinkaan. Puolet niistä ihmisistä, jotka aloittavat kuntoilun, lopettavat sen ensimmäisen puolen vuoden aikana.
Noin 90 % painonpudottajista lopettaa projektinsa ensimmäisen vuoden aikana. Vuosi toisensa jälkeen tämä tilanne säilyy melko muuttumattomana.
Uskon, että osa ongelmasta liittyy ajoitukseen. Jokin osa myös ihmisluonteen kärsimättömyyteen. Muutoksia haetaan liian lyhyellä aikavälillä. Odotetaan nopeita tuloksia, eikä rajuissa kuureissa jakseta pysyä mukana. Lisäksi ei pysähdytä miettimään, miksi muutosta haetaan?
Tutki motiivisi näin:
Liikunta mielletään helposti pakkopullaksi. Kannattaa pikemminkin miettiä, mitä liikunta, terve ravinto ja hyvä olo konkreettisesti itselle merkitsee.
Jo pelkästään sanalla "liikunta” on meille kaikille erilaisia merkityksiä. Sana ei välttämättä herätä positiivisia mielikuvia. Entä olisiko olemassa jokin parempi sana muutosta kuvaamaan? Mikä se sana sinulle voisi olla?
- Tee itsellesi yksinkertainen lista. Kirjaa ylös 10 sanaa kuvaamaan, mitä liikunta sinulle merkitsee.
- Tutki sanoja. Onko positiivisia tekijöitä enemmän kuin negatiivisia, vai päinvastoin? Avaa sanojen merkitystä itsellesi enemmän. Miksi jokin on positiivista, miksi negatiivista? Taustalta voi paljastua yllättäviä asioita. Kun työstät ajatuksiasi, voit päästä myös käytännön teoissa eteenpäin.
- Pysähdy ja ala miettiä sitä hetkeä, jolloin saavutat haluamasi. Miten se vaikuttaa sinuun a) fyysisesti, b) sosiaalisesti, c) emotionaalisesti ja d) millä tavalla elämä muuttuu mielekkäämmäksi? Muuttuuko se paremmaksi? Miten muiden ihmisten elämä ympärilläsi muuttuu? Saatko sieltä tukea?
- Avaa itsellesi, MIKSI haluat muutosta elämääsi. Mitä suurempi sana MIKSI itselle on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä löydetään keinot päästä lopulliseen tavoitteeseen.
- Voit myös maalata itsellesi Hyvän elämän teesit isolle paperille. Mitä hyvä elämä sinulle merkitsee? Mistä saat voimaa, missä olet hyvä. Listaa mielekkäät harrastukset, mielenkiinnon kohteet, lapset, lapsenlapset, työ, raha … jne.
- Lue myös: Murehditko liikaa, mieti!
Mikä ei tunnu hyvältä?
On tärkeää miettiä myös tekijöitä, mitkä omassa elämässä eivät tunnu niin hyviltä ja mihin haluaa muutosta. Miettimällä eteen tulevia esteitä on niihin jo ennalta valmistautunut eivätkä tilanteet tunnu niin mahdottomilta toteutuessaan.
Kun käyt sisäistä arvokeskustelua itsesi kanssa, opit paljon itsestäsi. On tärkeää miettiä, mikä on itselle elämässä tärkeää. Mieti myös, milloin viimeksi olet ollut itseesi tyytyväinen. Minkälaisia unelmia elämään liittyy ja miten liikunta ja terveelliset elämäntavat tähän liittyvät? Millaiset ratkaisut tuntuvat sinusta hyviltä ja pystytkö seisomaan tekemiesi päätösten takana?
- Lue lisäksi: Säilytä loma-ajan hyvä olo, kokeile!
Harva pystyy vetämään kerralla uusiksi omia käyttäytymismallejaan. Usein eteneminen tapahtuu sykelissä. Kuljetaan kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin.
Kun tiedostaa ne hetket, kun käyttäytymismallit pettävät, voit pyrkiä saamaan niihin muutoksia.
Näin voit hahmottaa toimintamalliasi:
Näin tapahtuu:
”Sorrun kaupassa aina heräteostoksiin, vaikka olen edellisenä päivänä päättänyt toisin. Kotimatkalla syön ostamani suklaapatukan ja pussin sipsejä, ja sitten jää päivällinen väliin.”
Miksi näin tapahtuu:
“Haluan syödä terveellisesti, silti sorrun herkkuihin. Miksi sorrun – minulla on nälkä. Miksi minulla on nälkä? Unohdin syödä välipalan ennen kotiin lähtöä.”
Muutos:
“Huomenna huolehdin välipalasta enkä mene nälkäisenä kauppaan, en myöskään kulje herkkuhyllyjen välistä.”
Jos päätökset horjuvat ja jossain asiassa epäonnistuu, palaa takaisin siihen kohtaan, jossa alkoi mennä vinoon.
Muutos tulee sisältä
Kerta toisensa jälkeen vanhaa toimintamallia pyritään muuttamaan hieman enemmän ja eri keinoin. Kunnes saadaan pysyviä tuloksia aikaan.
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on yllättävän haastavaa. Ellei meillä ole keinoja käsitellä tapojamme toimia ristiriitaisissa ja haastavissa tilanteissa, korjaavat toimenpiteet jäävät toteuttamatta ja palaamme takaisin vanhoihin toimintamalleihin.
Toisille asioiden syvempi pohtiminen voi tuntua työläältä. Toisille se tulee helpommin. Joskus voi olla helpompaa työstää ajatuksiaan ammattilaisen avulla kuin itsekseen.
Kun etsimme muutosta, muutoksen on tultava sisältä. Omasta itsestä. Vain siten voi minäkuva muuttua ja tavoitetila täyttyä.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille.
“Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin.”
Tutustu Trainer4You:n toimintaan täällä.