Terve.fi

Saanko tarpeeksi proteiinia?

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa
Julkaistu 23.2.2011

Kysymys:

Olen kasvissyöjä ja harrastan melko paljon liikuntaa. Olen huolissani siitä, saanko ruoasta tarpeeksi proteiinia. Syön kasviskeittoja, salaatteja sekä kasvispastoja ja -vokkeja. Välipalalla syön usein luonnonjogurttia ja mysliä tai esimerkiksi ruisleipää juuston kanssa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Riittävä proteiiniin saanti on usein haastavaa erityisesti liikkuvilla kasvissyöjillä. Proteiinia tarvitaan vähintään 0,8–1 grammaa painokiloa kohden, eli jos painat esimerkiksi 65 kiloa, sinun pitäisi saada päivittäin noin 50–65 grammaa proteiinia. Keitot ja salaatit ovat heikkoja proteiinin lähteitä, ellei niissä ole esimerkiksi juustoa mukana. Sadassa grammassa raejuustoa on noin 13 grammaa proteiinia, ja raejuustoa voi lisätä sosekeittoihin, salaattiin ja vaikka aamupuuroon. Yhdessä leipäviipaleessa on proteiinia 2–4 grammaa, juustoviipaleessa noin 2–3 grammaa ja kourallisessa pähkinöitä 3–6 grammaa.Jos joisit maitoa jokaisella aterialla, saisit täytettyä noin kolmanneksen päivän proteiinin tarpeesta. Kaksi desilitraa maitoa sisältää noin kuusi grammaa proteiinia ja kolmesta lasillisesta saat proteiinia 18 grammaa. Jos syöt kananmunaa, syö iltapalaksi vaikkapa vihannesmunakasta. Yhdessä kananmunassa on noin seitsemän grammaa proteiinia. Välipalaksi voi myös syödä pienen proteiinipatukan, jossa on noin kymmenen grammaa proteiinia. Kokeile myös Valion Cottifruttia eli rahkaraejuustovälipalaa, jossa on noin 17 grammaa proteiinia per purkki.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.