Terve.fi

”Psykiatrina pidän nykyjärjestelmää epäinhimillisenä”, ylilääkäri suomii psykoterapiakäytäntöjä HS:n mielipidepalstalla

”Psykiatrina pidän nykyjärjestelmää epäinhimillisenä”, ylilääkäri suomii psykoterapiakäytäntöjä HS:n mielipidepalstalla
Vain joka neljännes masentunut saa hoitoa sairauteensa – ja vielä harvempi psykoterapiaa sairauden alkuvaiheessa, toteaa ylilääkäri ja psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen. Lue lisää.
Julkaistu 25.7.2017

Vain joka neljännes masentunut saa hoitoa sairauteensa – ja vielä harvempi psykoterapiaa sairauden alkuvaiheessa, toteaa ylilääkäri ja psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Kärkkäinen kertoo, että masennuksen takia vuosittain eläköityy noin 2 900 ihmistä, mikä tarkoittaa kahdeksaa henkilöä päivässä. Heistä vain yksi kymmenestä on saanut psykoterapiaa. Työpoissaolot tuovat valtiolle, kunnille ja yrityksille vuosittain jopa 880 miljoonan euron laskun.

– Luvut ovat suuria, jos ottaa huomioon, että masennustilan ennuste on hyvä, jos hoitoa on saatavilla. Hoito on usein lääkekeskeistä, ja vielä useammin psykoterapia aloitetaan liian myöhään tai sitä ei ole saatavilla lainkaan, kollega kertoo kirjoituksessaan ja lisää, että psykoterapia tulisi aloittaa jo muutaman viikon kuluessa sairastumisesta.

Vain joka neljäs saa hoitoa ja yhä harvempi psykoterapiaa

Ylilääkärin mukaan psykoterapia on mielenterveyshäiriöiden keskeinen hoitomuoto lääkehoidon rinnalla. Monet masennustilasta kärsivistä jäävät ilman tarvitsemaansa hoitoa, mikä osalla johtaa työkyvyn menettämiseen.

Järjestelmässämme hoitona annettavat psykoterapiat kuuluvat osaksi julkista terveydenhuoltoa ja kuntoutuksena toteutettavat psykoterapiat Kelan piiriin.

– Raja hoidon ja kuntoutuksen välillä on kuitenkin keinotekoinen. Tosiasiassa Kelan kuntoutuspsykoterapialla paikataan hoidollisten psykoterapioiden vajetta, ja pääosan psykoterapiasta tuottavat yksityiset palveluntarjoajat, Kärkkäinen kertoo.

Hoito ei saa olla varallisuudesta kiinni

Kärkkäisen kirjoituksen mukaan terapiamaksuihin voi saada Kelalta tukea noin 60 euroa terapiatunnilta. Kuitenkin kerran viikossa toteutettavassa terapiassa vuosittain 1 500–2 000 euroa jää potilaan vastuulle. Pienituloisille summa on liian suuri.

Kollega pitääkin nykyjärjestelmää epäinhimillisenä ja lyhytnäköisenä. Hänen mukaansa hoidon saatavuus ei saa olla varallisuudesta kiinni.

– Yhteiskunnallisella tasolla olisi ymmärrettävä, että asianmukaisen hoidon laiminlyönnistä maksetaan kallis hinta – niin inhimillinen kuin taloudellinen, Kärkkäinen tiivistää.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti